Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El rànquing de la discòrdia

Els jugadors d´escala i corda, que han patit una revisió del salari segons la seua classificació, es mostren crítics amb este model de valoració que consideren poc objectiu - Els gestors del món professional defensen que el rànquing permet l´accés dels joves a un contracte

El rànquing de la discòrdia

Els jugadors professionals d´escala i corda estan plenament disconformes amb l´actual sistema de valoració dels pilotaris, mecanisme amb el que es determina la seua fitxa econòmica. Des d´enguany, el lloc de cada pilotari en esta nova «classificació», aprovada per la junta gestora del món professional de la pilota i el·laborada per la Federació de Pilota Valenciana, implica un augment o una baixada en el salari dels jugadors cada sis mesos. És a dir, cada mig any es revisa la seua posició i s´actualitza el seu sou.

Este nou model ha entrat en funcionament esta temporada i fa unes setmanes que alguns jugadors van rebre telefonades desde la Federació per avisar-los dels canvis en la seua nòmina.

En esta «classificació» dels jugadors professionals entren en joc tres factors: L´historial esportiu de cada pilotari, l´opinió dels trinqueters i, per últimun, un rànquing mensual basat en els resultats de les partides i campionats de cada mes.

Este últim punt és el que més rebuig ha tingut per part dels jugadors, que consideren que es tratca d´un sistema de valoració poc objectiu, degut a les circumstàncies especials de la pilota valenciana, que al final acaba influïnt en el seu jornal. De fet, veus autoritzades del vestidor destaquen que el rànquing genera una greu sensació d´inestabilitat, ja que qualsevol lesió o una simple ratxa negativa de resultats pot desembocar en un descens en la classificació i, per tant, en una rebaixa del sou. Les mateixes fonts apunten a que s´ha estés la preocupació entre els companys perquè els salaris no són elevats (no són massa els que arriben als 1.000 euros nets cada mes) i si ben és cert que els que pugen en el rànquing milloren el sou, també ho és que ho fan perquè altres baixen.

A més, s´assenyala que el rànquing no té cap valor a l´hora de configurar els equips en les partides del dia a dia i els campionats. Res obliga a que un jugador en les millors posicions del rànquing tinga un lloc assegurat en una gran competició, com ja va passar en la darrera Copa Diputació. Això es deu a que la configuració dels cartells dels tornejos només depén de l´opinió dels trinqueters.

Davant de l´oposició dels jugadors d´escala i corda a este sistema de valoració dels pilotaris, els responsables de la gestió del món professional el defensen. S´argumenta que este model, configurat amb el consens de tots els actors de la pilota valenciana, permet l´accés dels jugadors més joves a contractes professionals, encara que amb sous humils, situació que abans no succeia. En esta línea, s´adverteix que amb un pressupost limitat com té la Federació per a pagar les nòmines dels jugadors, este mecanisme de valoració afavoreix que si un jugador jove despunta i aconsegueix bons resultats pot obtenir un contracte de professional. Abans només podia assolir-lo si algun dels pilotaris amb contracte es retirava o es lesionava.

També es subratlla que la junta gestora del món professional de la pilota va establir este sistema per a l´escala i corda i el raspall en base a les queixes i peticions dels darrers anys. En eixe sentit, s´afirma que els jugadors d´escala i corda van ser consultats i advertits de les noves condicions en les que es faria el rànquing i es determinaria la seua fitxa econòmica cada sis mesos. El passat mes de juny van ser convocats tant els jugadors d´escala i corda com els de raspall a una reunió explicativa sobre el funcionament del sistema i mentre els de raspall van acudir en una gran majoria a l´encontre i es van mostrar favorables al nou model, des de la Federació s´indica que només quatre jugadors d´escala i corda van assistir i no es van pronunciar-se sobre el rànquing.

Desde la Federació, intermediària entre la junta gestora del món professional i els jugadors, s´insitix en que este sistema s´ha consensuat entre tot el ventall del món de la pilota professional.

Compartir el artículo

stats