Ens trobem davant un nou govern tant a la Generalitat com a moltes de les ciutats i pobles del País, entre elles la Ciutat de València, que a manifestat sense embuts una posició respecte al comerç urbà: «un canvi radical de model». I des de la Conselleria de Comerç, Industria i Innovació així ho està demostrant de manera determinant on el punt mes important es la recuperació del descans dominical i de festius, amb la conseqüent dedicació a l'oci, el cinema, el teatre, l'esport, etc.

Açó ha xocat frontalment amb el model de l'anterior Gobern que fa DOS ANYS amb un criteri neoliberal va aplicar una des-regularització (no llibertat) del comerç urbà tradicional que comportà una pressió cap als treballadors, i de convivència de les seues famílies. Amb la falacia de «la necessitat turística» i l'increment de llocs de treball ( el sindicats han demostrat amb xifres el contrari, pèrdua de votants/treballadors els darrer quatre anys) que sols es manifesta de paraula i sense cap suport demostratiu, com tampoc l'increment de vendes de manera global, setmanal o mensual, per l'apertura dominical. Doncs si no es demostra ni un increment de vendes global, ni un increment de llocs de treball, a que tant d'interès amb eixe manteniment? Cal fer memòria que hi ha 10 dies festius d'apertura pactats a l'Observatori de Comerç de la Generalitat, molt ben ubicats als dies estratègics de concentració de vendes en festivitat de Nadal, Reïs i rebaixes.

A La Unió Gremial ens fem una reflexió com es que a Euskadi sense apertures en festius tenen un index d'atur una tercera part inferior al nostre? com es a les de Europa tampoc son perdurables tot el festius i també el seu index d'atur es inferior? sols podem vore una doble intenció per una banda un canvi d'hàbits ciutadans, i una segona pressionant directament al xicotet comerç urbà de proximitat que no pot mantindre eixa des-regularització amb la conseqüència de tancaments i per tant eliminació de competència, es ha dir una profunda des-regularització de l'oferta comercial. La resposta de les estructures instal·lades en la venteja des-reguladora de l'apertura festiva/dominical ha segut fulminant «ho portarem als jutjats»; no els neguem el dret per això està; tot i passar a les amenaces avanç q a les propostes, de judicialitzar les relacions ho creguem perjudicial, nosaltres no ho havem fet, sempre hem cregut amb el dialec les poques vegades que ens han donat oportunitat en anteriors temps, així ho havem manifestat a l'Observatori del Comerç de València. Tot i així també consideràrem que donada la presentació de la proposta de la Regidoria de Comerç calia uns dies de reflexió.

Estem en la Unió Gremial a favor del nou model del Gobern de la Ciutat de València i de la Generalitat Valenciana? Si ho estem, es el que sempre havem reivindicat, i vista la publicació de propostes per davant propera reunió de l'Observatori, havem fet consideració de també fer pública la nostra posició.