Va ser el 24 d´octubre de 1964, hui fa 50 anys, quan el papa Pau VI, al monestir italià de Montecassino, proclamava Sant Benet patró d´Europa, per mitjà de la Carta Apostòlica, Pacis nuntius.

Benet, nascut a Núrsia sobre el 480 i mort a Montecassino el 547, va recollir l´herència del monaquisme antic i l´adaptà al seu temps, organitzant així la vida monàstica a Occident. Així ho canten els Goigs que li han estat dedicats: "Vós sou Pare Fundador,/ del sant Orde monacal:/ vostra Regla és un tresor/ de doctrina celestial;/ brillant Sol que ha il·luminat/ l´Occident cec i perdut".

Per mitjà de la cultura la pregària i el treball, Sant Benet posà els fonaments d´Europa, naixent d´aquesta manera una nova civilització. Va ser amb el llibre, la creu i l´aixada, que Sant Benet organitzà els monestirs com a llocs de cultura i d´acolliment, de pregària i de treball.

El papa Montini recordava hui fa 50 anys, la importància de l´Abadia benedictina de Montecassino, "incomparable monument de religió, de cultura, d´art, de civilització". I també, amb aquestes paraules, destacava la importància de la vida monàstica: "L´Església té necessitat encara hui d´aquesta forma de vida religiosa i el món encara ara en té necessitat". I és que segons Pau VI, enmig d´un món assedegat, "és aquesta set de veritable vida personal, el que conserva a l´ideal monàstic la seua actualitat".

Per al papa Pau VI, Europa és, encara hui, hereva de "les arrels cristianes que Sant Benet, de tantes maneres li va donar". Per això presentava el sant abat com a "missatger de pau, realitzador d´unió, mestre de civilització, herald de la religió de Crist i fundador de la vida monàstica a Occident".

El papa Montini, hui fa 50 anys, ressaltava la importància d´aquest pare de monjos en el naixement i en la humanització del vell continent, i per això, "perpètuament constituïm i proclamem Sant Benet, Abat celestial, Patró Principal de tot Europa".

50 anys després del patronatge de Sant Benet sobre Europa, els seus ensenyaments són plenament actuals. Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, "a la Regla (que sintetitza el seu camí espiritual, el seu carisma en l´Església) i amb la seu intercessió, continua oferint la seua saviesa, no sols als monjos, sinó a tots els hòmens i dones de hui".

Sant Benet com a patró d´Europa, i en ple segle XXI, ens "ensenya a crear un clima de convivència pacífica, basada en el respecte a l´altre i en la confiança que les persones poden millorar", com ha dit el P. Josep Mª Soler.

Que Sant Benet ens ajude a fer de la vella Europa un espai més humà, on aprenguem a acollir-nos els uns als altres sense recels, sense racisme ni violència. I que Sant Benet aferme l´esperança de tots els europeus, per així refer els camins que la incomprensió ha trencat. Sempre des del diàleg, la solidaritat i el respecte a la diversitat dels pobles que formen aquest vell continent: "Puix del cel sou estimat/ i en la terra tan volgut;/ Sant Benet, de Déu amat,/ atorgueu-nos la salut".