Aquest any, el 29 de març celebrem el Diumenge de Rams, comencem la Setmana Santa, per commemorar la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesús.

Concretament hui, el primer dia de la Setmana Santa, celebrem l´entrada de Jesús a Jerusalem, on va ser aclamat per la gent, que el va rebre amb branques d´arbres, mentre l´aclamava com a "Fill de David". Per això hui la celebració litúrgica de l´Eucaristia comença amb la benedicció i la processó dels Rams, on també nosaltres aclamem Jesús el Crist, amb les paraules amb que va ser aclamat: "Hosanna. Beneït el qui ve en nom del Senyor".

Les lectures de l´Eucaristia del Diumenge de Rams ja ens fan entrar de ple en el drama de la Passió de Jesús. Així, la primera lectura, del profeta Isaïes, llegida profèticament, ja ens mostra el Servent de Déu, assotat i escarnit: "He parat l´esquena als qui m´assotaven, i les galtes als qui m´arrencaven la barba; no he amagat la cara davant ofenses i escopinades" (Is 50:6).

També el Psalm 21 ens fa vore el dolor d´aquell que, amb la seua mort, salvarà el seu poble: "m´han lligat les mans i els peus, puc comptar tots els meus ossos. Es reparteixen entre ells els meus vestits, es juguen als daus la meua roba" (Ps 21:17-18). Pel que fa a la Carta als Filipencs, aquest text ens mostra Jesús que, malgrat que era de "condició divina", per tal de salvar-nos va prendre la condició d´esclau, i semblant als hòmens, "s´abaixà i es féu obedient fins a la mort i una mort de creu" (Fl 2:8).

Però és la lectura de la Passió, enguany la de Sant Marc (14:1-15:47) la que ens narra els prolegòmens de la detenció de Jesús a l´Hort de les Oliveres i el posterior drama fins a la seua mort en creu i el seu enterrament. És la sang salvadora de Jesús, mort a la creu, com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, que "ompli el calze eucarístic per portar-nos vida i salvació, per oferir-nos la beguda de la immortalitat".

La Passió i la mort de Jesús, amb la seua resurrecció, ens redimeix del pecat, com escrivia Ramon Llull: "D´allò que vos dóna gràcies, Senyor, el vostre servent, és de la vostra Passió, ja que estant ell mort i dormit en el pecat, la vostra Passió Senyor, el va fer reviure i el despertà i li mostrà la bondat" (Llibre de Contemplació de Ramon Llull). Jesús el "vertader Senyor, pietós i ple de tot allò que és bo", acceptant el suplici de la creu ens ha salvat del pecat. I per això tota la Passió, com deia Ramon Llull, és "plena d´ensenyament i raons, puix està tota ella plena d´amor, de dolcesa, de misericòrdia, de pietat i de fruits" (Oracions de Ramon).

Com diu el comentari del Missal de Diumenges i Festes de Montserrat, "l´obra de la salvació, acomplerta pel Crist en un moment de la història, no queda limitada allí: els seus fruit alimenten i fan viure els hòmens de totes les èpoques". Per això el Diumenge de Rams, amb la processó dels rams i de les palmes, ens disposa a participar en la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús. I també ens convida a viure en comunió amb tantes passions i amb tantes morts com omplin de dolor i de sofriment el nostre món: els cristians assassinats a Síria i a Iraq, els milions de persones que moren de fam, els immigrants tractats injustament, les dones maltractades, els xiquets i els ancians abandonats, els qui no tenen treball, els malalts, les víctimes i els familiars de l´avió estavellat als Alps, els qui pateixen injustícies, els qui viuen sols....

La Passió i la Mort de Jesús continua encara hui, en tots aquells que crucificats, moren i sofreixen de tantes maneres. Però la Passió i la Mort del Senyor ens ha d´encoratjar per lluitar contra el sofriment i per fer possible un món més just i més fratern.

En aquest Diumenge de Rams, la lectura de la Passió ens fa contemplar la Creu de Jesús. I també les creus dels hòmens i de les dones del nostre món. Com diu Carme Gomà en el seu llibre, "Pregàries seguint l´any litúrgic", la Passió del Senyor ens fa entrar en comunió amb "els qui es troben sols, en els qui estan malalts, en els qui s´han accidentat greument, en els qui tenen por de morir d´un moment a l´altre".

Amb el Diumenge de Rams comença la Setmana Santa, on "contemplem el servei a favor de la humanitat que Jesús va prestar durant tota la seua existència; un servei que culmina a la creu amb el do de la vida, i continua en l´Església amb el do d´ell mateix en els sagraments", com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler.