El passat dia 3 s´inicià a la diòcesi d´Olinda i Recife el procés de beatificació del bisbe Hélder Câmara, germà i profeta dels pobres.

Nascut el 7 de febrer de 1909 a Fortaleza, al nord-est del Brasil, amb el seu servei a l´Evangeli, Hélder Câmara va esdevenir profeta de la justícia i de la no violència i advocat i defensor dels dèbils i dels desvalguts. Per això, quan l´any 1980 el papa Joan Pau II va baixar de l´avió a l´aeroport de Recife, abraçà al bisbe Hélder Câmara mentre li deia: "germà dels pobres i germà meu".

Ordenat capellà el 15 d´agost de 1931, el 20 d´abril de 1952 va ser consagrat bisbe auxiliar de Rio de Janeiro, i el 12 d´abril de 1964, dues setmanes després del colp d´estat que derrocà al president constitucional Joao Goulart, fou nomenat arquebisbe d´Olinda i Recife. La dictadura militar, que havia creat un clima de terror, amb líders d´Acció Catòlica, sindicalistes i obrers empresonats, va propiciar que Hélder Câmara, amb la valentia dels profetes, apostara per la defensa dels drets humans, fent seua la causa dels pobres i dels desvalguts: "Jo havia de tindre el coratge de parlar com a arquebisbe de Recife, sobre la importància de la llibertat, de la justícia i de la veritat en eixa hora decisiva".

Amb la seua sotana blanca i el seu pectoral de fusta, menut, baixet, Dom Hélder es transformava en un gegant quan parlava. El contacte amb Alceu Amoroso el va portar a les tesis de Maritain, consagrades més tard pel Vaticà II. Hélder Câmara encarnava la lluita per la justícia en el marc de l´Església que eixí del Vaticà II, de Medellín, Puebla i Santo Domingo. Durant el Concili, Dom Hélder va influir en molts bisbes, entre ells Montini, el futur Pau VIè, i es convertí en líder de la causa dels pobres. És així com la preocupació d´aquest grup de bisbes s´expressà ja a la primera sessió del Concili, quan el cardenal Lercaro intervingué, apuntant el fet que els pobres haurien d´estar en el centre del missatge del Vaticà II. D´aquesta manera es va gestar l´expressió "opció preferencial pels pobres". I és que Hélder Câmara volia una Església menys imperial i més semblant a la comunitat de Jesús i dels pescadors de Galilea, com vol ara també el papa Francesc.

Dom Hélder no era un bisbe administrador tridentí, que governava amb el Codi de Dret Canònic a la mà. Era un profeta!! Per això va ser calumniat, perseguit i amenaçat per la dictadura militar del Brasil, fins a sofrir atemptats, alguns dels quals van matar col·laboradors seus. Malgrat tot, sempre es va mantindre ferm en la defensa dels pobres i en el seu compromís a favor de la pau: "No hi ha pau sense justícia, i si no hi ha justícia a escala mundial, no hi haurà pau a escala mundial".

Va ser proposat diverses vegades per al premi Nobel de la pau, però el govern militar brasiler boicotejà la seua candidatura, per por a que tinguera encara més prestigi internacional. L´esperit d´obertura i de diàleg de Hélder Câmara, animava la seua denúncia profètica de les estructures injustes que trepitgen als pobres: "El crit dels oprimits, és la veu de Déu".

Sensible a la pobresa dels qui vivien a les "faveles", Dom Hélder demanava una nova manera de fer en l´Església: "Mentre les dues terceres parts del món estan subdesenvolupades, com anem a malgastar grans quantitats de diners en construir temples de pedra, oblidant a Crist viu i present en la persona dels pobres?".

Mogut pel seu desig d´una Església que fóra signe del Regne de Déu, l´11 de desembre de 1965 a Roma, en la seua conferència, "Un postconcili a l´altura del Vaticà II", Hélder Câmara deia: "Nosaltres els Excel·lentíssims, tenim la necessitat d´una excel·lentíssima reforma. Prou d´una Església que vol ser servida, que exigeix ser sempre la primera, que no té la humilitat i el realisme d´acceptar la condició de pluralisme religiós, que crida "oportú" i "inoportú", que té el monopoli de la veritat! Prou de bisbes prínceps, que viuen allunyats del poble i fins i tot dels capellans".

Dom Hélder, que va morir el 27 d´agost de 1999, és recordat i venerat hui en dia, juntament amb el bisbe Òscar Romero, com un dels profetes del segle XX. Com el profeta dels pobres i de la no violència: un home que va fer de la seua vida, un testimoniatge de l´Evangeli. Un exemple i un model de fidelitat, per a tots els qui seguim Jesucrist.

El 14 i 15 de maig de 1988 a Montserrat, com a pelegrí de la pau, el bisbe Hélder Câmara va esdevenir la veu profètica a favor dels pobres. Una veu que ha de ressonar hui en l´Església, juntament amb la del papa Francesc, per tal de lluitar contra la fam i la injustícia, contra la misèria i la pobresa!!