Al llarg dels santoral, són molts els hòmens i les dones que han estat exemples i artesans de pau. D´una manera particular Sant Francesc d´Assís i també el papa i beat Joan XXIII (amb la seua encíclica "Pau a la terra") van treballar per fer possible un món en pau. I també Gandhi, Martin Luther King o Pere Casaldàliga.

També el papa Francesc, des de l´inici del seu ministeri episcopal com a bisbe de Roma, ha tingut l´interès de treballar per la pau entre pobles, cultures i religions. I per això cada any, seguint la tradició que va començar el papa Pau VI, convoca per a l´1 de gener, la Jornada Mundial de la Pau.

Va ser ahir 11 d´agost, quan el Consell Pontifici "Justícia i Pau", va donar a conèixer, per mitjà d´un comunicat, el lema per a la Jornada Mundial de la Pau que celebrarem l´1 de gener de 2016. El lema escollit és: "Venceu la indiferència i conqueriu la pau". I és que la pau no és mai un bé que s´aconsegueix sense esforç (i per això la trobada del papa Francesc a Jerusalem) sinó que l´hem de demanar a Déu com un do, i al mateix temps l´hem de treballar. El missatge per a Jornada Mundial de la Pau de 2016, en la seua 49ena convocatòria, denuncia "el fonamentalisme i les seues massacres", així com també les persecucions que continuen sofrint, encara hui, els hòmens i les dones per raó de la fe que professen.

En aquesta tercera Jornada per la Pau que convoca el papa Francesc, es denuncia també la indiferència que provoca l´individualisme, la ignorància i l´egoisme, així com el desinterès per l´altre. El papa fa una crida a l´obertura de les consciències en un sentit solidari, ja que la indiferència només podrà ser vençuda si som capaços d´afrontar junts aquest problema.

El papa ens demana que aconseguim la pau des de la creativitat i la conversió. Per això ens urgeix a "sensibilitzar i formar el sentit de la responsabilitat davant el fonamentalisme i les seues massacres", així com a acabar amb "les persecucions a causa de la fe, les violacions de la llibertat i dels drets dels pobles, l´abús i l´esclavitud de les persones, la corrupció i el crim organitza i les guerres que provoquen el drama dels refugiats i dels emigrants forçats a deixar el propi país".

Per aconseguir la pau, el papa ens convoca a utilitzar les eines de "la cultura, l´educació, el diàleg i la cooperació". Si la Jornada Mundial de la Pau de 2015 es centrava en el lema, "No som esclaus, som germans", enguany el papa fa una crida als polítics, als educadors i als formadors, als intel·lectuals i als artistes i també als mitjans de comunicació, per tal de treballar per la pau, i així fer possible "un món més conscient i misericordiós, i per tant, més just i més lliure".

El papa insisteix en la idea que la indiferència deteriora la pau. I per això fa una crida a aconseguir la pau i a combatre tot allò que la destrueix, des de la maduració d´una cultura de la legalitat.

És la pregària de Sant Francesc, amb una actitud de comunió fraterna, que ens ajudarà a aconseguir la pau:

"Senyor, feu de mi un instrument de pau.

Que on hi haja odi, hi pose amor.

On hi haja ofensa, hi pose perdó.

On hi haja discòrdia, hi pose la unió.

On hi haja error, hi pose la veritat.

On hi haja desesperació, hi pose l´esperança.

On hi haja tenebres, hi pose la llum.

On hi haja tristesa, hi pose l´alegria.

Oh Mestre, feu que jo vulga més aviat consolar, que ser consolat,

comprendre, que ser comprès,

estimar, que ser estimat,

perquè és donant que és rep,

oblidant, que es troba,

perdonant, que s´és perdonat,

i morint, que es ressuscita a la vida eterna".