El dia 10 d´octubre celebrem la festa del qui fou arquebisbe de València, Sant Tomàs de Villanueva. Membre de l´Orde de Sant Agustí i pastor de l´Església Valenciana, Sant Tomàs de Villanueva va nàixer a Fuenllana (Ciudad Real) a finals de 1486, tot i que passà els primers anys de la seua vida a Villanueva de los Infantes, d´ací el nom de Tomàs de Villanueva.

Als 15 anys anà a estudiar a la Universitat d´Alcalà on es va graduar de Mestre. Aquell mateix any començà els estudis de Teologia, també a Alcalà, on obtingué el doctorat i on exercí com a catedràtic d´Arts.

El 1516 entrà al convent de Sant Agustí de Salamanca, on inicià el noviciat. Va fer la professió religiosa el 25 de novembre de 1517 i va ser ordenat capellà un any després. Al llarg de la seua vida, Sant Tomàs de Villanueva ocupà diversos càrrecs de responsabilitat en l´Orde de Sant Agustí: professor de Teologia a Salamanca i prior del convent, Vicari General, Provincial i Visitador de la Província de Castella, Primer Provincial de la Província d´Andalusia, Prior de Bugos i de Valladolid.

El 26 de juny de 1544 l´emperador Carles V va nomenar Tomàs nou arquebisbe de València, una diòcesi que portava 111 anys sense bisbe. Sant Tomàs entrà a la diòcesi valenciana l´1 de gener de 1545. El fet que hi hagueren bisbats sense bisbe durant molt de temps era corrent, una situació que no li agradava a Sant Tomàs. Per això, en un dels seus sermons, i referint-se a l´absència dels bisbes a les diòcesis, deia: "Que el pastor estiga en Xipre i les ovelles en Lusitània, és intolerable".

Sant Tomàs va promoure la renovació espiritual i moral de l´arquebisbat de València i el 1550 fundà el Col·legi Seminari de la Presentació, "per a estudiants pobres", per tal de formar-los per a ser ordenats capellans. També evangelitzà els moriscos conversos.

Sant Tomàs de Villanueva es va distingir per la seua predicació i pel seu ensenyament. Però sobretot per la seua sol·licitud pels pobres, deixant al seu pas sobre la terra una estela de bondat. De rostre ascètic, les seues paraules eixien d´un home que predicava allò que creia i creia allò que predicava. Per això va edificar els seus germans amb la seua paraula i el seu exemple. Tomàs, que va viure austerament, denuncià els abusos dels poderosos i va estar al costat dels més dèbils. Sa casa sempre estava oberta als pobres, que com deia ell, eren "els propietaris" de les rendes de l´arquebisbat, de les quals Tomàs volia ser només el tresorer. Sol·lícit pels més desvalguts, visitava els presos i els malalts, ja que com a " pastor de l´Església em dec als meus súbdits".

Morí a València, el 8 de setembre de 1555 enmig de la màxima pobresa, ja que repartí als pobres tots els seus béns, fins i tot el llit on anava a morir. El seu sepulcre es troba a la catedral de València i la seua festa és hui, 10 d´octubre.

Amb més de 400 sermons, publicats després de la seua mort, va ser canonitzat el 1658 pel papa Alexandre VIIè.

Sant Tomàs, que és patró de Benicàssim, té dedicades a la nostra terra diverses ermites, com a Puebla del Arenoso o a L´Orxeta, així com també l´església de Benicàssim.

Que la festa de Sant Tomàs de Villanueva ajude els pastors a ser més sol·lícits pel ramat que tenen confiat, tenint present les indicacions del papa Francesc de ser hòmens de misericòrdia, de tendresa i d´esperança.