Cada 2 d´octubre els valencians celebrem la festa de l´Àngel Custodi del Regne de València, una celebració que naix amb el patronatge de l´Àngel sobre els pobles i les viles reials.

A l´edat mitjana, la societat valenciana estava dividida en tres braços o estaments: l´Eclesiàstic, el Nobiliari i el Reial, cada un dels quals tenia un patró, com ho manifesta el retaule de la capella del Palau de la Generalitat, que Joan de Sarinyena va pintar el 1602 i que el President no mostra mai, ni apareix mai en cap fotografia, degut a la senyera sense blau que porta l´Àngel Custodi!!

Els clergues tenien per patrona la Mare de Déu, Sant Jordi era el patró de l´estament nobiliari o militar i el Sant Àngel Custodi (amb l´escut i la bandera amb les armes reials d´Aragó) era el patró del braç reial, format pels pobles i les viles reials.

Tot i que en l´última reforma del calendari litúrgic, la festa dels àngels s´ha posat el 29 de setembre, amb Sant Miquel i els altres àngels, l´Àngel Custodi del Regne de València, tradicionalment se celebra el 2 d´octubre, tot i que no sempre ha estat així.

El número 12 de la revista Sicània, de 1959, portava un article del benvolgut i enyorat mossèn Vicent Sorribes, on descrivia la festa del Sant Àngel, el diumenge de l´octava dels Sants Apòstols Pere i Pau. Segons mossèn Sorribes, aquesta festa se celebrava a València abans del segle XV, tot i que la que descriu ell, té el seu origen el 1446.

Mossèn Sorribes escrivia: "Vull contar-vos com celebràvem la Festa del Sant Àngel Custodi. Quan arribava el dissabte dins l´Octava de Sant Pere i Sant Pau, la nostra Ciutat encesa de llum, flamejava com un canelobre d´or. En fer-se boqueta-nit, quan el sol de posta untava el paisatge amb una llum de mel, les campanes de la nostra València piquelorejaven l´anunci de la Festa".

Mossèn Sorribes descrivia així l´ambient festiu que hi havia a la ciutat: "El ramat d´estrelles il·luminava els carrers; les Senyeres de les quatre barres onejaven en els palaus gòtics i als balcons de les cases".

El diumenge de bon matí la gent es dirigia a l´ajuntament, en una ciutat que "tota endumenjada semblava un poble bíblic". Aplegats a la Casa de la Ciutat, es complien "els manaments publicats pels honorables Capítols de la Seu i del Consell, els quals per solemnització de la festa havien convidat els honrats hòmens, qui a honor i glòria del Sant Àngel i de la Ciutat els placia de venir de bon matí".

De l´ajuntament eixia la processó cap a la Seu, amb dos jóvens de 16 anys vestits d´àngels, "que portaven a la mà dreta vergues argentades simbolitzant els Veguers dels Jurats". Després venien 18 xiquets orfes de la Casa de Sant Vicent Ferrer vestits d´àngels, "enlairant cada u, un Estendart de la Ciutat, els qual cantaven: "Àngel Custodi, del Déu Infinit, Guardeu la Ciutat de dia i de nit. Per tal que no entre el mal enemic". La processó seguia amb 6 hòmens sonadors i després "un jove habillat d´àngel cavalcant a sobre d´un formós cavall de llarga cua, guarnit a l´estil valencià".

Darrere es feia "palesa la figura representativa del Sant Àngel Custodi, ricament drapat amb túnica i guants vermells i una sobrevesta brodada amb rica pedreria", amb un títol que deia: "Este és el gran Àngel de la dita Ciutat de València".

Quan la processó arribava a la Seu, "eixia a rebre-la la Creu Major, amb els beneficiats, canonges i pavordes presidits pel Bisbe". El Sant Àngel Custodi "es col·locava amb gran reverència a la Cadira Episcopal" i de seguida començava la missa.

La figura de l´Àngel Custodi, té al País Valencià un valor emblemàtic, des que els Jurats proclamaren la seua festa el 1446 com a protector de la ciutat i del Regne. Probablement, gràcies a la iniciativa de Francesc Eiximenis, els Jurats valencians acordaren posar la Ciutat de València, sota la protecció de l´Àngel Custodi, considerat des d´aleshores, com un dels patrons de la Ciutat i del Regne.

Que el Sant Àngel Custodi siga la benedicció del Cap i Casal i de tot el País Valencià. Que siga la protecció dels governants honestos que serveixen amb generositat el nostre Poble, i que ens deslliure d´aquells polítics que, amb mentides i enganys, no actuen des de la veritat i l´honradesa.

Que el Sant Àngel Custodi defense el nostre patrimoni arquitectònic i natural i la llengua i la cultura dels valencians. I que continue protegint la ciutat de València, Cap i Casal del País Valencià i tot el nostre Poble, sobretot els ciutadans més dèbils, xafats per la prepotència dels poderosos.

Que el Sant Àngel Custodi continue guardant la ciutat de València i el País Valencià de dia i de nit, "per tal que no entre el mal enemic".