Hui diumenge dia 18 d´octubre, l´Església celebra la Jornada Mundial de les Missions, l´anomenat col·loquialment, el diumenge del Domund, un dia per a motivar i conscienciar els cristians en la tasca missionera de l´Església.

El 12 d´aquest mes es va presentar un llibre que inclou la informació sobre els últims 75 anys del Domund, centrat en els cartells que durant tres quarts de segle han inundat els nostres carrers, per tal de motivar la nostra societat a col·laborar en la tasca missionera de l´Església als països del Tercer Món. Tant Herminio Otero, de l´editorial PPC com Rafael Santos, de les Obres Missionals Pontifícies, presentaren aquesta obra com un compendi de la tasca d´animació missionera promoguda per les OMP, amb els lemes i els missatges utilitzats aquests anys.

La Jornada Mundial de les Missions que celebrem hui, és una crida a la responsabilitat i a la generositat de tots els cristians, per a portar a terme l´evangelització dels pobles del Tercer Món. Són els capellans missioners, com Alexandre Alapont que ha passat pràcticament la seua vida a Zimbabwe, o Vicent Estarlich o Juan Sanchis, que han estat uns anys a Xile, o Antoni Llidó, assassinat per la dictadura de Pinochet, els qui han portat l´Evangeli, així com també recursos humans, per ajudar la gent més necessitada d´aquests pobles, empobrits per un colonialisme immoral, que després d´espoliar els seus recursos naturals, els han deixat en la més absoluta pobresa.

Els missioners porten el missatge de l´Evangeli als països on no és conegut Jesús, o bé a aquells pobles on el cristianisme es troba en un estadi incipient. I és que la fe en Jesús de Natzaret és sempre un missatge d´alliberament i de llibertat, per ajudar i humanitzar les condicions de vida de les persones que més pateixen. Aquests llocs, coneguts com a Territoris de Missió, estan confiats a la Congregació per l´Evangelització dels Pobles, i depenen de les Obres Missionals Pontifícies.

Amb el Domund, l´Església intenta pal·liar les necessitats dels més desvalguts i dels més pobres, per mitjà de projectes pastorals, socials, sanitaris i educatius, amb la creació de residències d´ancians, orfenats, menjadors per a persones necessitades, escoles i centres de formació agrària i d´ajuda a les dones.

Dels 116000 institucions socials que promou l´Església, un 22%, és a dir, un total de 26000, pertanyen a països del Tercer Món. I dels 215000 centres educatius de l´Església, 99000, és a dir un 47% del total corresponen a països de missió.

Enguany el lema d´aquest diumenge del Domund és: "Missioners de la misericòrdia", ja que com a testimonis de la misericòrdia i de l´amor de Déu, els missioners ixen a trobar els més desvalguts i oblidats dels països del Tercer Món. Amb la seua vida d´entrega a Déu, els missioners es donen del tot als més pobres, als quals mostren l´amor d´un Déu que és Pare i que estima tothom. D´aquesta manera els qui deixen la pròpia terra per anar a països de missió, serveixen els malalts, els orfes, els xiquets, els abandonats per tots.

Com ha dit el papa Francesc en el missatge adreçat per celebrar el Domund, "la dimensió missionera de l´Església és intrínseca a tota forma de vida consagrada". Per això, cinquanta anys després del Decret del Vaticà II, "Ad gestes", és bo llegir i rellegir aquest text que ens convida, també hui, a anunciar l´Evangeli. El papa, en aquest missatge seu, ens convida, com ho fa als més de 700 missioners valencians que estan al Tercer Món, a no deixar-nos "furtar el somni d´una missió autèntica", en el seguiment de Jesús, "que implique la donació total d´un mateix".

El papa ens convida també a "respectar tots els pobles, a partir de les seues pròpies arrels" i a "salvaguardar els valors de les respectives cultures", per no caure així en el colonialisme que en el passat va destruir les llengües i les cultures dels pobles indígenes. El papa insisteix en la importància de "conèixer i respectar altres tradicions i valors filosòfics", així com "reconèixer a cada poble i cultura, el dret a fer-se ajudar per la seua pròpia tradició en la intel·ligència del misteri de Déu". Per això el papa ha fet una crida als consagrats i als preveres, per tal que estiguem al costat del pobres, dels malalts, dels menyspreats (Lc 14:13-14) i a promoure "en el servei de la missió, la presència del fidels laics".

Quan el 23 de setembre el papa va canonitzar Fra Juníper Serra, va elogiar aquest frare mallorquí, que com els missioners valencians actuals, "va saber deixar la seua terra i eixir a l´encontre dels altres, aprenent a respectar els seus costums".