Hui dia 4 s´inaugura al Vaticà el Sínode Extraordinari sobre la Família, un espai de debat i de reflexió que durarà fins el pròxim 25 d´aquest mes.

Va ser el 14 de novembre de l´any passat quan es va publicar el primer document, els anomenats "Lineamenta" o línies guies per a la XIV Assemblea General Ordinària. El lema d´aquest Sínode que comença hui és, "La vocació i la missió de la família en l´Església i en el món contemporani". El Sínode pretén, a partir d´un qüestionari previ, "promoure una àmplia consulta sobre la família", que indique l´orientació i l´esperit sinodal indicat pel papa Francesc en el seu discurs d´obertura de la III Assemblea Sinodal, del 18 d´octubre de l´any passat.

La Secretaria General del Sínode dels bisbes ja va difondre els tres eixos bàsics sobre la família i que són: primer, escoltar (context i desafiaments sobre la família), segon, la mirada sobre el Crist (l´Evangeli de la família) i tercer, les perspectives pastorals.

El Sínode, presidit pel papa Francesc, reunit durant tres setmanes, comptarà amb la participació de 270 pares sinodals amb dret a vot, entre ells una representació dels bisbes de tot el món (44 d´Àfrica, 45 d´Amèrica, 23 d´Àsia, 47 d´Europa i 5 d´Oceania) com a representants de les Conferències Episcopals, a més dels qui designe el papa de manera personal (com el cardenal-arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach) i també diversos Superiors Majors d´Ordes Religiosos. També participaran els 25 Caps dels Dicasteris de la Cúria, delegats de les Esglésies Ortodoxes, Luteranes i Anglicanes i altres Confessions Cristianes, representants de diversos Patriarcats i 17 matrimonis. Els bisbes espanyols designats per la Conferència Episcopal Espanyola seran el cardenal Ricardo Blázquez, de Valladolid i els bisbes Carlos Osoro, de Madrid i Mario Iceta de Bilbao.

Va ser el papa Francesc qui va decidir que es passara a consulta a les diòcesis el document, Relatio Synodi, aprovat en III Assemblea Extraordinària del Sínode dels bisbes de 2014. D´aquesta manera, el papa ha volgut que l´Església puga exercir el "sensus fidelium", és a dir, el sentit de la fe del Poble de Déu. Així, amb les respostes al qüestionari, el papa podrà conèixer de primera mà quins són els temes que més preocupen als cristians i quins són hui els reptes i les dificultats de les famílies.

Amb aquest Sínode, el papa vol afrontar els desafiaments que té hui l´Església: el fenomen de la immigració i la família, el consumisme, les unions de fet, el cas de separats i divorciats tornats a casar, les mares solteres, altres formes de sexualitat fora del matrimoni, crisi hedonista, unions entre persones del mateix sexe.

Després d´elaborar els textos de resum de cada tema, s´elaborarà la "Relatio finalis" amb les conclusions dels pares sinodals, que es votarà el dissabte 24.

Cal recordar que en el Sínode de l´any passat, la divisió entre el sector menys conservador de l´Església i els qui defenien la impossibilitat de canviar la doctrina, queda de manifest.

És cert que en l´actualitat hi ha una gran distància, sobretot, entre el que els cristians creuen que ha de ser la moral sexual catòlica i allò que ensenya l´Església. Per això cal que els bisbes puguen mostrar l´acompanyament guaridor de l´Església a les famílies ferides, i també la misericòrdia de Déu per tots els hòmens i totes les dones.

El teòleg basc Joseba Andoni Pagola ha destacat que per als cristians, "la misericòrdia no és una llei més", sinó "la gran herència de Jesús". D´ací que haja ressaltat que "la taula de Jesús és una taula oberta a tots. No és la "taula santa" dels fariseus, ni la taula pura dels membres de la comunitat de Qumran. És la taula acollidora de Déu".

Només manifestant la misericòrdia que ens revelà Jesús, els nostres pastors faran vore a la nostra societat la maternitat de l´Església. D´una Església no autoreferencial, sinó d´una Església que ha de eixir d´ella mateixa per trobar i acompanyar, sobretot, a aquells que tenen el cor ferit. D´ací que és necessària una pastoral familiar més oberta, d´encoratjament i de curació, ja que com va dir fa un any el cardenal Baldisseri, "urgeix permetre a les persones ferides, curar-se i trobar la misericòrdia que Déu concedeix a tothom".

Com va dir el papa Francesc en l´audiència als pelegrins el passat dia 30, "la família és la resposta als gran desafiament del nostre món". I és la resposta, pel fet que és "la cèl·lula d´una societat que equilibra la dimensió personal i la comunitària". Per això la família pot ser "el model d´una gestió sostenible dels béns i dels recursos de la creació". D´ací que la família, com digué el papa "és el subjecte protagonista d´una ecologia integral".

Anit dissabte, en una multitudinària vigília de pregària a la plaça de Sant Pere, el papa va demanar que el Sínode que comença hui "sàpia reorientar l´experiència conjugal i familiar, cap a una imatge plena de l´home" i també "reconèixer i proposar allò que hi ha de bo i de sant en ell". El papa demanà també que els Pares Sinodals sàpien "abraçar les situacions de vulnerabilitat que posen a prova la família" i "traure del tresor de la tradició viva, paraules de consol i orientacions esperançadores per a les famílies, cridades a construir el futur de la comunitat eclesial i de la ciutat de l´home".

Tant de bo que els Pares sinodals actuen com una Església que, com va dir el papa anit, "és Mare", i que ha de buscar respostes a les noves famílies. Cal que els pares sinodals facen present una Església que aprenga a escoltar abans de parlar, i que siga capaç d´acollir sense jutjar i de curar sense condemnar. Una Església allunyada del rigorisme i de la intransigència, ja que només així sabrà transmetre als hòmens i a les dones del nostre món, el missatge d´amor de Jesús de Natzaret.