Hui 10 de desembre celebrem la festa de la Mare de Déu de Loreto, patrona de Xàbia, Sogorb, Ador, Mutxamel i Santa Pola, tot i que aquestes viles no celebren la festa de la seua patrona en aquesta data del 10 de desembre. Xàbia, Mutxamel i Santa Pola fan la festa de la Mare de Déu de Loreto el 8 de setembre, per la Nativitat de la Mare de Déu. Sogorb la celebra a primers de setembre, ja que fan festa a la Mare de Déu, en la triple advocació de l´Esperança, Loreto i la Cova Santa, i Ador, que també té l´església dedicada a aquesta Marededéu, la celebra el dimecres de la tercera setmana d´agost. Pel que fa a l´Olleria, aquesta vila de la Vall d´Albaida també fa festa a la Mare de Déu de Loreto, a qui té dedicat el santuari, que és l´antic convent dels dominics.

L´advocació de la Mare de Déu de Loreto prové de la Santa Casa de Loreto, el santuari marià més important d´Itàlia, semblant al de Lurdes a França, Fàtima a Portugal, Montserrat a Catalunya o els Desemparats al País Valencià.

El santuari de Loreto es va construir al voltant de la casa on, segons una tradició antiga, va viure la Sagrada Família a Natzaret. Va ser en aquesta casa on Maria va rebre l´anunci de l´àngel Sant Gabriel, per fer-li saber que Déu l´havia escollit com a mare del Messies. També una tradició antiga parla que aquesta casa, quan encara vivia la Mare de Déu, va ser consagrada com a església per Sant Pere. Tres segles després, Santa Elena va ampliar aquest temple, que passà a anomenar-se, de l´Encarnació.

També segons aquesta antiga tradició, quan els musulmans envaïen Terra Santa, i per evitar la seua profanació, el 12 de maig de 1291, la casa de Natzaret fou arrancada dels seus fonaments i transportada pels àngels fins a Tersatto, a Croàcia. Tres anys més tard, la nit del 9 al 10 de desembre de 1294, i també miraculosament, la casa de Natzaret va ser portada fins a la Xarca d´Ancona, a Itàlia. Van ser uns pastors qui testimoniaren haver vist volant sobre la mar, una casa sostinguda pels àngels. En aquest lloc i envoltant la casa de Natzaret, va ser construïda l´actual basílica de Loreto, que començà a edificar-se el 1469 i que va estar en obres durant dos segles.

Degut a aquest fenomen miraculós que ens transmet la devoció popular, la Mare de Déu de Loreto és la patrona de l´aviació.

Una altra tradició diu que va ser el comerciant Nicèfor Àngelo qui transportà la casa, i que degut al seu cognom, "Àngelo", s´originaria la llegenda del trasllat de la casa per àngels. Siga com siga, la casa de Loreto ens parla de la presència de Santa Maria enmig del seu poble. És per això que com a advocada i intercessora, el poble cristià l´aclama com a mare de l´Església.

El santuari de Loreto va ser visitat pel papa Joan XXIII el 4 d´octubre de 1962, una setmana abans que començara el Concili, per encomanar a la Mare de Déu els treballs del Vaticà II. També el papa Joan Pau II visità Loreto el 10 de desembre de 1994. En aquell viatge, el papa digué: "La casa de Loreto és el lloc on es va formar la primera església domèstica, constituïda per la Sagrada Família". El papa Benet XVI volgué anar a Loreto el 4 d´octubre de 2012, per commemorar el cinquantè aniversari de la visita del papa Joan XXIII.

L´Alcúdia venera la imatge de la Mare de Déu de l´Oreto, no de Loreto, i per això mateix celebra la seua festa el 8 de setembre, en el dia de les marededéus trobades.

En acabar la guerra, l´Exèrcit d´Aviació va demanar al nostre poble la imatge de la nostra patrona, per celebrar la festa de la Mare de Déu de Loreto, degut a la semblança entre les advocacions d´Oreto i Loreto. Després de consultar-ho el capellà i l´alcalde de l´Alcúdia amb algunes persones, es va accedir a deixar a l´Aviació la imatge de la Mare de Déu de l´Oreto, amb un únic vot en contra: el de mon pare, que no volia que l´Exèrcit espanyol franquista s´apropiara, encara que només fóra per uns dies, de la patrona de l´Alcúdia.