Hui 12 de desembre celebrem la festa de Santa Joana Francesca de Chantal, una dona d´intel·ligència claríssima, amb do de gents, de cor ample i de presència agradable, fundadora, juntament amb Sant Francesc de Sales, de l´Orde de la Visitació, anomenades familiarment les "Saleses". Santa Joana Francesca a ser contemporània d´altres grans sants com Santa Teresa de Jesús, Sant Joan de la Creu, Sant Francesc de Sales o Sant Vicent de Paül. A diferència d´altres sants, Joana Francesca no va escriure les instruccions i consells que donava, sinó que van ser recopilades per les seues monges.

Joana Francesca, que va nàixer a Dijon el 23 de gener de 1572, es va formar en l´adversitat i enmig de moltes dificultats, començant ja des de la infantesa, ja que als pocs mesos de nàixer va quedar òrfena de mare. A Dijon, en plena guerra civil, son pare va haver de deixar la casa paterna, pel seu compromís de fidelitat a la dinastia i a la fe.

Joana es va casar quan tenia vint anys amb el baró Cristòfol Rabutin-Chantal, tot i que el matrimoni va durar poc temps, pel fet que un accident de caça va provocar la mort del jove marit de Joana. Dels sis fills que va tindre, dos d´ells moriren prematurament. Enmig del dolor, la jove viuda, que es va consagrar a l´educació dels fills, se n´anà a viure a l´inhòspit castell del seu sogre, un home dur i de caràcter aspre, que amenaçà Joana de desheretar els seus fills si no anaven a viure a aquell castell. A més de la formació dels fills, Joana es dedicava amb cos i ànima a atendre els molts pobres que hi havia a aquella zona.

Durant la Quaresma, Joana amb els seus fills tornà a Dijon, animada per son pare, que li va parlar d´unes predicacions que havia de fer un bisbe de Ginebra, Francesc de Sales, el futur cofundador, juntament amb Joana, de les religioses Saleses. Va ser la vigília de Pentecostès de 1607 quan Joana Francesca començà una estreta col·laboració amb Sant Francesc de Sales de cara a fundar les Saleses. Tres anys més tard, concretament el 6 de juny de 1610, és quan podem datar els orígens de l´Orde de la Visitació, ja que va ser aquest dia quan es reuniren, als afores d´Annecy, les tres primeres Mares de la Visitació, per començar aquesta vida religiosa caracteritzada per la senzillesa i la caritat, la dolcesa, el treball i la pregària, i al si de l´Església tenen com a carisma la contemplació.

Malgrat les burles i les calúmnies, aquestes dones van perseverar en la seua fidelitat a Déu i poquet a poquet l´Orde es va anar estenent, fins que el 1615 es va fundar la casa de Lió. Després vingueren les fundacions de Moulins, Grenoble o París, on Joana Francesca anava per atendre espiritualment les religioses. A la mort de Sant Francesc de Sales, Joana Francesca es va fer càrrec, ara ja en solitari, de portar a bon terme l´Orde de la Visitació, de tal manera que en morir la fundadora, havia huitanta-tres convents oberts per ella. Finalment Santa Joana Francesca va morir el 13 de desembre de 1641 i va ser canonitzada pel papa Climent XIII el 1767.

Al País Valencià hi ha dues comunitats de religioses saleses, una a Oriola i una altra a Godella. Precisament la fundació de Godella, del 1879, va ser obra del monestir d´Oriola. En un primer moments aquesta comunitat va viure a una casa del carrer dels Roters, i el 13 de març de 1882 es va posar la primera pedra del nou monestir, que estava situat a València, a l´actual carrer de la Visitació. Posteriorment, el 19 de març de 1943, les religioses Saleses es van traslladar a Godella.