A aquesta pregunta, el papa Francesc, en l´audiència del passat dia 9 a la plaça de Sant Pere, es contestava ell mateix explicant el significat de l´Any de la Misericòrdia que va començar a Roma el passat dia 8.

Per al papa Francesc, aquest Jubileu, no només és interessant sinó necessari per a l´Església, ja que aquest any de gràcia ens ha d´ajudar a "fer visibles els signes de la presència i de la proximitat de Déu". I és que si som capaços de contemplar la misericòrdia de Déu, podrem ser "testimonis convençuts i eficaços" d´aquest Déu que és amor i misericòrdia.

En aquest Any Sant, el papa ens demana que girem "els ulls al Déu misericordiós i als germans", per tal de "centrar l´atenció sobre el contingut essencial de l´Evangeli: Jesús, la Misericòrdia feta carn, que fa visible als nostres ulls el gran misteri de l´amor trinitari de Déu". Com a cristians, hem de posar al centre de la vida de l´Església la persona de Jesús de Natzaret i no les normes, els codis o les regles com a vegades sembla que passa.

Celebrar el Jubileu de la Misericòrdia equival, com a dit el papa, a "posar altra vegada al centre de la nostra vida personal i de les nostres comunitats, el que és específic de la fe cristiana, és a dir, Jesucrists, el Déu misericordiós".

L´Any de la Misericòrdia ens ha d´ajudar a "experimentar en la nostra vida el toc dolç i suau del perdó de Déu", perquè així els cristians puguem resplendir "com torxes de la misericòrdia de Déu en el món", i per descobrir que "la joia de Déu és perdonar". Per això el Jubileu de la Misericòrdia ens ha de portar a "fer l´experiència viva i vivificant de la misericòrdia de Déu" i d´aquesta manera poder contribuir "realment a la construcció d´un món més humà".

L´Any de la Misericòrdia ens ha de fer passar de la resistència als canvis i a les persones, a l´obertura, per fer possible una renovació interior de l´Església, no una renovació superficial, i així arribar a aquella audàcia que enforteix la nostra comunió i que dóna relleu a la nostra vida.

El jesuïta valencià José Ignacio González Faus, el dilluns passat, en un article a la premsa, deixava clar que l´Any de la Misericòrdia no ha de ser "una d´aquelles celebracions gairebé només nominals a les quals estem acostumats, com l´any de la infància, de la dona, dels pobles indígenes". González Faus aposta perquè l´Any de la Misericòrdia siga una any "que ens faça més humans, desenrotllant allò que tots tenim a divins".

Viure el Jubileu de la Misericòrdia és, sobretot, fer realitat, en cadascun de nosaltres i en l´Església, la caritat en la seua doble dimensió: per una part, la denúncia de les causes que provoquen la injustícia, i per l´altra, la sol·licitud i la proximitat amb aquells que pateixen. Només així farem que aquest Jubileu de gràcia que és l´Any Sant de la Misericòrdia, no es quede en paraules, sinó que amb la nostra vida com a creients, siguem capaços de manifestar l´amor de Déu al nostre món.