Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

opinión

Quinze anys de porrat

En abril de 2001, en el context de les celebracions del 700 aniversari de la troballa de la Mare de Déu de l'Olivar, els membres de l'Associació Cultural Penya el Foc 2000 recuperaren una de les festivitats més antigues i carismàtiques d'Alaquàs: la fira del Porrat en honor de Sant Francesc de Paula, patró de la localitat, que havia deixat de celebrar-se algunes dècades abans. I volgueren fer-ho amb el seu màxim esplendor, és a dir, incorporant a la vuitada de la festa l'anomenada «Caldera dels pobres», que la memòria col·lectiva situava a les primeres dècades del segle XX, i que en 2001 es traduí en la cuinada de nou calderes d'arròs amb fesols i naps que varen ser distribuïdes entre el conjunt de la població.

En l'actualitat, quinze anys després de la seua restauració, la Festa i Porrat en honor de Sant Francesc de Paula, el sant de la Caritat, s'ha convertit en una activitat esplendorosa i imprescindible del calendari festiu d'Alaquàs. En una festivitat que, plenament consolidada, ja ha començat a viure la que potser siga l'edició més completa i solidària d'aquesta dècada i mitja. Així, les previsions parlen de més de seixanta atraccions i paradetes de fira, més la cuinada, demà diumenge 26 d'abril, de dèsset calderes d'arròs amb fesols i naps que es repartiran de manera gratuïta entre més de quatre mil comensals —només es demana que, de manera voluntària, s'hi aporten a canvi aliments no peribles que aniran a parar a l'economat de Càritas—.

A més de les celebracions religioses, el programa també recull múltiples activitats lúdiques i educatives, entre les quals cal remarcar un concurs infantil de dibuixos que ha sigut convocat amb el lema de «Sant Francesc de Paula i la pau». Finalment, em sembla ben destacable assenyalar que les celebracions d'enguany tenen també la particularitat de comptar amb la plena participació del col·lectiu de Clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar de 2015, cosa que permetrà ajuntar anhels, treballs i devocions en pro d'un mateix objectiu festiu i solidari, amerat de caritat.

Alaquàs és un poble emprenedor que, històricament, s'ha distingit pel seu vitalisme i capacitat d'iniciativa. I, tal com ve sent habitual, la present Festa i Porrat de Sant Francesc de Paula, que continua sumant adhesions any rere any, esdevindrà un magnífic termòmetre social que novament permetrà visualitzar el potent entramat cívic amb què compta aquest municipi de l'Horta, i que no casualment s'agrupa, en bona part, al voltant de la devoció als seus sants patrons.

Compartir el artículo

stats