L'Entrada de la Flor de Torrent és un dels actes més vistosos i tradicionals de la nostra comarca. Organitzada per la Confraria de la Mare de Déu del Roser, que té més de quatre-cents anys d'història -fou fundada en 1606-, consisteix en el trasllat d'una branca d'ametler florit de la parròquia de Sant Lluís Bertran a la de l'Assumpció, on és beneeix i es diposita als peus de la patrona. L'acte, que sempre té lloc el dia 1 de febrer, simbolitza la imminent arribada de la primavera —la flor de l'ametler n'és el primer signe—, i el costum és que siga protagonitzada pels clavaris, si n'hi ha, de la Mare de Déu del Roser.

El que poca gent sap és que l'Entrada de la Flor també se celebra a Alaquàs, on fou «importada», per així dir, en 1974 pels membres de la penya La Granera, que estava integrada per una quinzena de jóvens de Torrent casats amb xiques del poble veí. Aquell any la colla de torrentins conformava la clavaria de la Mare de Déu de l'Olivar, i fou, justament, amb aquest motiu que plantejaren, com a novetat i a imitació de la que des d'antic se celebrava a Torrent, la realització d'una desfilada floral en honor a la Moreneta.

Com que l'acte tingué molt bona acollida, els membres de La Granera decidiren repetir-lo en els anys posteriors. I fou així com es consolidà i se celebrà, puntualment, durant més de tres dècades. Fins que, a causa de l'avançada edat dels promotors, l'Entrada de la Flor d'Alaquàs quedà suspesa. I és el cas que, l'any passat, els clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar decidiren recuperar-la tal com la celebraven els seus antics impulsors, però incorporant una novetat que la fa encara més simbòlica i lluïda, si cap: que els coets que acompanyen a la branca d'ametler siguen tirats per xiquets i xiquetes. A l'efecte, i amb la complicitat de l'associació d'Amics de la Cordà, s'organitzà prèviament un curs C.R.E. (Consumidor Reconegut com a Expert) infantil, i els coets que es varen cremar foren els adequats per a la seua edat i sense tro final.

L'experiència resultà tot un èxit, i les cares de satisfacció que, en acabar, feien menuts i grans prou que ho evidenciaren. Per això, enguany, davant l'absència de clavaris, Amics de la Cordà n'ha pres les regnes i ha decidit convocar una nova edició d'aquesta peculiar processó festiva que tan bé conjuga tradició, devoció, modernitat i esperit comarcal. Així, l'Entrada de la Flor d'Alaquàs d'enguany tindrà lloc el proper diumenge, dia 31 de gener, a les sis de la vesprada; recorrerà el tram de població que va de la parròquia de l'Assumpció a la de la Mare de Déu de l'Olivar; i tot indica que tornarà a fer les delícies d'una bona part del veïnat: d'aquella que, des de l'arrelament en el passat, mira de projectar-se cap al futur.