La paella és l'espill de València

El plat és capaç de fer seure a la taula famílies senceres i colles d´amics, és un element social per establir vincles afectius

03.06.2016 | 04:15
Estampa de reunió social a la vora d´una paella als peus de la seua barraca a l´horta de València.
Estampa de reunió social a la vora d´una paella als peus de la seua barraca a l´horta de València.

«A la taula i al llit, al primer crit». Ja el nostre refranyer fa menció a la importància del fet de seure a la vora de la taula. I, tal vegada, no ho faça solament per obediència, o per evitar que el plat es gele, sinó també, perquè seure a la taula ha sigut i continua sent un fet social, un motiu de reunió, ja siga amb la família, amb els amics o amb bona companyia. I ara, amb la frenesí dels temps que vivim, sembla que estem perdent alguns d´estos bons costums i este comboi social resulte cada vegada més difícil pels compromisos adquirits i les excuses que, de vegades, li posem a la vida. Resulta obvi, per tant, tindre present este refrany, reflex dels nostres costums, i més necessari encara, per recuperar determinades tradicions que mai hauríem de perdre.

I parlar de taula, de seure i de comboi ens adreça, sens dubte, a la gastronomia. A València, si hi ha un plat per excel·lència que no accepta cap excusa és la paella. Sí, la de tota la vida, la de la mare, la de l´àvia, la de l´amic cuiner, la que comprem a la botiga de "Menjars per a emportar-se", la que guardem per a l´endemà... Siga com siga, la paella és un vincle d´unió entre les persones, en totes les seues etapes: des del moment en què decidim quedar per fer-la fins al moment de rentar el caldero. És invertir allò tan apreciat com és el temps per compartir-lo amb aquelles i aquells que estimem.

És referència, és identitat
La paella és referència, és identitat. Una herència mil·lenària que hem rebut dels nostres llauradors, qui, fa segles, i tirant mà d´allò que més a prop tenien a l´horta, van compondre una simfonia deliciosa d´ingredients en un sol plat.

La paella és l´espill de València. Quantes estampes de l´antigor trobem als nostres arxius personals i socials d´un grup de persones al voltant d´una paella, a la barraca, al camp, al carrer, a casa, a la falla, al restaurant, de convit, de concurs? La paella és un reflex documental abocat a milers d´instantànies conservades i que ara resulten un vertader tresor gràfic de la nostra memòria col·lectiva.

La paella és tradició. La paella és capaç de fer seure a la taula famílies senceres i colles d'amics. És un eix vertebrador, un element social per establir, fins i tot, vincles afectius. Quí no ha celebrat el seu aniversari amb una paella o, fins i tot, s´ha apostat alguna cosa amb ella?
La paella és un símbol i una icona. Com aquella paella russa que Joan Monleon va convertir en un mite de la malauradament desapareguda Televisió Valenciana, que tants premis va repartir per tota la Comunitat, i des d´on moltes generacions de xiquetes i xiquets vam créixer, tot i aprenent, alguns dels seus ingredients més significatius.

La paella ja és també un llenguatge universal a les xarxes socials. Un plat que no es fa vell i que, fins i tot, està de moda. Ara ja podem enviar-la per whatsapp. El nostre plat típic es troba entre les icones de l´alfabet gràfic i l´entorn digital més extens del món: el whatsapp, gràcies a una campanya de Arroz La Fallera, portada a terme pel valencià, Eugeni Alemany, perquè l'emoji de la paella fóra acceptada per Unicode. L'enhorabona!

Hi ha qui prefereix menjar-se-la amb cullera i d´altres amb forqueta, hi ha qui se la vol menjar en plat i d´altres tastar-la directament al calder. Siga com siga, que mai ens falte el temps i la il·lusió per compartir una bona paella. Bon profit!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

L´Horta

Reclaman la reforma total del IES Patacona ante su masificación
Reclaman la reforma total del IES Patacona ante su masificación

Reclaman la reforma total del IES Patacona ante su masificación

El centro tiene capacidad para 350 alumnos pero acoge a 664 Sólo hay un WC y se dan clases en...

De Casa del Llac a residencia de creadores

De Casa del Llac a residencia de creadores

Godella convertirá el ruinoso inmueble de la Devesa en un complejo para artistas. La diputación...

Paterna proyecta construir un refugio animal más grande

Paterna proyecta construir un refugio animal más grande

El actual espacio tiene 70 plazas y está saturado. El consistorio planea otro con el doble de...

La grúa del camión de la basura rompe una fachada

La grúa del camión de la basura rompe una fachada

Un camión de recogida de basura generó daños en una fachada en Alfafar mientras realizaba el...

El centro MN4 consulta al vecino que reparó dos fuentes en Llaurí

El centro MN4 consulta al vecino que reparó dos fuentes en Llaurí

El complejo comercial tiene su fuente averiada y todas las empresas le recomiendan una sustitución...

Pasos solidarios de Mislata a Epiro

Pasos solidarios de Mislata a Epiro

El consistorio coordina una campaña para que los 9.000 escolares donen un par de zapatos para...

Enlaces recomendados: Premios Cine