Les festes d´un poble, el poble de Picanya, són senyes d´identitat, són tradició, són participació, són eufòria, celebració, són cultura i són modernitat. I una pinzellada de cadascuna de les esmentades essències flueix al llarg dels 10 anys d´història de la Mostra de Teatre i Música de Cercavila.

Un canvi definitiu

A l´any 2007 l´Ajuntament de Picanya va decidir reformular la clàssica cavalcada i adaptar-la als nous temps. Era hora de superar el vell concepte dels regalets llençats des d´una carrossa que més bé esdevenien fem instantani i oferir un autèntic espectacle de carrer on es barrejaren música, malabars, acrobàcies... un espectacle ambulant que puguera ser disfrutat per menuts i menudes sí, però també per joves, adults i fins i tot persones majors. Així va sorgir la idea de la Mostra de Teatre i Música de Cercavila i des d´eixe any 2007 solemnes Gegants i Cabuts, sorprenents accions teatrals, músics dels més variats i pintorescos estils, acròbates, malabaristes, vehicles impossibles, estrambòtics o futuristes, papallones, meduses, girafes, insectes gegants... balls i ritmes ètnics... han traçat somriures i complicitats als rostres de persones de totes les edats que han pogut disfrutar d´espectacles teatrals de carrer del màxim nivell nacional i, fins i tot, internacional.

En estos deu anys la Mostra de Teatre i Música de Cercavila ha anat creixent en quant a qualitat i nombre d´espectadors i hui en dia forma, junt a la mostra «PicaArts» que també se celebra al poble de Picanya al mes de març, un binomi que situa a este poble de l´Horta Sud com a tot un referent d´este tipus d´espectacles a nivell de la Comunitat Valenciana.

La Festa dels 10 anys

En este 2016 la Mostra de Teatre i Música de Cercavila de Picanya arriba al seu 10é aniversari i, amb eixe motiu, el «menú» d´enguany és encara més atractiu. Com és habitual la Mostra picanyera tindrà presència de la cultura valenciana i els Gegants i Cabuts de Benetússer i el Ball de les Espases de Sueca aportaran este vessant tradicional. La percussió i el ritme arribaran de la mà de Baraka Circ i l´especacle «Batuclown» amb barreja de tambors i circ, i també amb l´actuació de la companyia Tutatis amb l´espectacle «Tunnig session» on se suma la percussió electrònica i la tradicional amb una estètica de ciència ficció. Els més menuts i les més menudes podran disfrutar amb el «Peluix» gegant de la companyia «Efímer» i amb el «Gegant» i la «Geganta» de Zumarracatillo que els faran somiar amb contes i històries de fades.

Els dos plats forts d´esta 10 Mostra seran, sens dubte, per una banda la proposta «Rodafonio» de la companyia internacional Factoria Circular on podrem disfrutar de les increïbles evolucions de tot un grup musical que es mou sobre una roda gegant i va girant i tocant entre el públic en un impactant espectacle visual i sonor.

D´altra banda, la companyia Scuraplats, una de les més destacades companyies valencianes de teatre de carrer oferirà a Picanya una de les primeres representacions de «Satsuma 3.0», el seu nou espectacle on explica la història d'uns exploradors siderals que arriben a la Terra per a salvar el planeta d'una imminent destrucció, la qual cosa posa en perill el fràgil equilibri de la galàxia. Tots junts, humans i exploradors, salvaran el planeta recorrent els carrers i places, i sobretot divertint-se i aprenent a ser lliures, tolerants, cultes i sostenibles amb el medi ambient. Un espectacle total on disfrutar majors i menuts, unes magnífiques postres per a esta 10 Mostra de Teatre i Música de Cercavila que se celebra en el dia més gran de les Festes Majors de Picanya, el dimecres 13 de juliol des de les 19.00 h., el dia de la Preciosíssima Sang i des de fa 10 anys, també del teatre i la música de carrer.