Catarroja comença les seues festes majors amb una programació ben completa. Quan arriba setembre els veïns i veïnes de la localitat de l'Horta Sud gaudeixen d'unes setmanes de festa que, tradicionalment, han coincidit amb el final de la campanya agrícola i la sega de l'arròs. Des del 3 de setembre fins al 15 d'octubre els carrers de la població bullen amb activitats organitzades per la regidoria de Festes i destinades a tota classe de públic.

El primer cap de setmana fort és el del 9 al 12 de setembre. Divendres i dissabte a la nit la plaça Major de Catarroja acull els playbacks de les falles. Primer són els xiquets i xiquetes els qui ixen a l'escenari a fer les seues representacions, l'endemà els majors agafen el relleu.

L'exhibició de Vela Llatina

El diumenge és una de les jornades més importants de les Festes. El Port de la població es converteix en el centre neuràlgic de les festes. A les 10 del matí se celebra el tradicional esmorzar popular i el concurs de barquets a perxa en el canal de l'Albufera. Posteriorment, desenes de barques participen en una de les activitats més vistoses organitzades al llac, la regata i exhibició de Vela Llatina. El públic pot seguir esta regata des de les barques que proporciona l'Ajuntament i fer el mateix recorregut que les embarcacions a vela que participen al llarg de l'Albufera. Es tracta d'una tradició ben arrelada a Catarroja, que compta amb el port més important del llac.

El Concurs d'Allipebre

El Port de Catarroja també acull altra de les activitats més conegudes a la comarca. El Concurs Internacional d'Allipebre. La localitat és el bressol d'este plat tradicional de l'Albufera i per això 150 cuiners i cuineres vinguts de diverses poblacions competeixen per endur-se els premis. L'Ajuntament també ofereix milers de degustacions d'allipebre per a tots aquells i aquelles que vulguen dinar en les taules instal·lades en una carpa. Este concurs és el primer del seu gènere que es va organitzar i enguany comptarà amb la presència de cuiners i crítics gastronòmics de renom.

Les novetats

Les festes d'enguany tenen algunes novetats importants. En primer lloc, la regidoria d'Impuls Econòmic organitza Un festival gastronòmic de caravanes i vehicles que ofereixen menjar de tot el món. El cap de setmana del 16 al 18 de setembre se celebra Gastronetas Street Food Festival. Quinze d'estos vehicles ompliran el Camí Reial, la principal artèria de la població. Es tracta d'oferir una gastronomia variada a preus de carrer. La regidora d'Impuls Econòmic, Lorena Silvent, ha organitzat esta activitat per primera vegada a Catarroja.

Altra de les novetats és que la festa de la Sega de l'Arròs se celebra de manera independent al Port durant la jornada del diumenge 25 de setembre. Este acte, organitzat pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Arròs de València ofereix degustacions de diverses classes d'arròs, show-cookings i demostracions dels oficis tradicionals relacionats amb el conreu. El Port de Catarroja i els seus voltants és una de les zones més importants de producció arrossera. Esta activitat continuarà en els pròxims anys.

Per primera vegada també s'organitza l'1 d'octubre el concurs de rock Katarock i el 24 de setembre el Trofeu de Pilota Valenciana "Fallera Major de Catarroja. Dues activitats que es consolidaran els propers anys de manera continuada. Així mateix, l'1 d'octubre se celebra El Festival de Cultura Urbana de Catarroja, amb graffitis, animacions, música en directe, hip hop i moltres altres propostes noves per a les festes d'enguany.

Així mateix, les festes majors del 2016 han comptat amb un element diferenciador respecte a altres anys: la participació ciutadana. S'ha creat el Consell Ciutadà de Festes que està format per les entitats i associacions vinculades als festejos i que està obert a la participació de tots els veïns i veïnes que vulguen intervenir en l'elaboració de totes les festes.

En definitiva, un programa de Festes ple d'activitats per als més menuts amb la Carrera de Colors o la Batalla de Confeti, organitzades per la Junta Central Fallera, i moltes altres propostes per a joves i gent gran, entre les quals no cal oblidar les entrades de Moros i Cristians el dissabte 24 a la nit.