12 de noviembre de 2016
12.11.2016

35 anys de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs

14.11.2016 | 09:45

L'anuari Quaderns d'Investigació d'Alaquàs acaba de complir trenta-cinc anys d'existència, cosa que el converteix en la publicació històrica més veterana de l'Horta Sud i una de les més longeves de tot el territori valencià. Fundada en 1981 per iniciativa dels Clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar –i amb Enric Juan Redal, aleshores professor d'història a l'Institut de Batxillerat, com a cap visible–, el primer número incorporava estudis dedicats a: l'antic convent de frares Mínims; la instal·lació de les religioses Oblates a la localitat; les festes populars; la parròquia de l'Assumpció; i els mantells de la Mare de Déu de l'Olivar, entre d'altres.

I una secció final d'«apèndix gràfic» en què es reproduïen fotografies antigues –de finals del segle XIX i la primera meitat del XX–, i que acabaria convertint-se en la més popular de totes.

L'any següent Quaderns d'Investigació d'Alaquàs tornà a veure la llum, aquesta vegada amb el suport dels Clavaris del Crist de la Bona Mort, entre els quals es comptaven Baltasar Escrivà Fort i Francesc Garcia Barberà, que, juntament amb Enric Juan, esdevindrien noms clau dels primers anys de la revista. El volum corresponent a 1983 ja presentava un esquema homologable al de qualsevol publicació històrica, amb la constatació d'un Consell de redacció integrat per set persones –que ben bé podríem qualificar com els set pares fundadors– de gran rellevància local: les tres ara esmentades més Antonio Sancho Bueno, Josep Esteve Forriol, Joaquim Llorens Vila i Josep M. Soriano Bessó. Significativament també, aquell número estava dedicat a Albert Taberner i Carme Mateu, l'alcalde i la regidora de cultura de la primera corporació democràtica que tingué Alaquàs.

Des de 1981 fins a 2016, en què acaba de presentar un nou número –dedicat a Amparo Alabau, «un exemple d'amor a la docència i a la cultura»– integrat per mitja dotzena de treballs que tracten des dels malnoms d'Alaquàs fins a la història del Cant de la Carxofa i de l'Orfeó Polifònic, Quaderns ha ampliat notablement la seua nòmina de col·laboradors i subscriptors, i ha sabut adaptar-se als nous temps (comproveu-ho a: http://quaderns.alaquas.org).

És així com, trenta-cinc anys després, el conegut com a Llibre del Poble ha forjat un públic lector fidel que espera amb deler l'aparició de cada nou volum; i ha esdevingut una publicació de referència, imprescindible, en l'àmbit de la història i la investigació locals i comarcals. L'enhorabona a tots els qui, amb ofici i constància, han bastit aquest majestuós edifici de lletres i imatges que ens ajuda a retrobar la identitat col·lectiva i a homenatjar els nostres avantpassats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

L´Horta

El vencedor en el campeonato.
Un socorrista del Club Sirenas logra un récord nacional

Un socorrista del Club Sirenas logra un récord nacional

Hugo A. Sáez Perales participó en los Campeonatos de Europa Master, celebrados en La Piscina Monte...

Som Valencians pide medir las emisiones de las antenas de telefonía móvil

La formación apuesta porque se reubiquen fuera del casco urbano

El PP reclama que se bajen los impuestos

El portavoz Vicente Ibor critica que, a pesar del remanente positivo, se ha superado el techo de...

Pactem Nord imparte un taller de gestión de asociaciones

Pactem Nord imparte un taller de gestión de asociaciones

El objetivo es enseñarles legislación, obligaciones y el tipo de actividades que se puede justificar

Puesta a punto de las playas en Alboraia

Puesta a punto de las playas en Alboraia

El consistorio repara los daños del temporal y realiza mejoras en Port Saplaya y la Patacona

Alaquàs apoya a los consistorios denunciados por poner la bandera republicana

Alaquàs apoya a los consistorios denunciados por poner la bandera republicana

Esquerra Unida sacó adelante una propuesta en el pleno que recrimina su actuación al Gobierno, con...

Enlaces recomendados: Premios Cine