12 de noviembre de 2016
12.11.2016

35 anys de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs

14.11.2016 | 09:45

L'anuari Quaderns d'Investigació d'Alaquàs acaba de complir trenta-cinc anys d'existència, cosa que el converteix en la publicació històrica més veterana de l'Horta Sud i una de les més longeves de tot el territori valencià. Fundada en 1981 per iniciativa dels Clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar –i amb Enric Juan Redal, aleshores professor d'història a l'Institut de Batxillerat, com a cap visible–, el primer número incorporava estudis dedicats a: l'antic convent de frares Mínims; la instal·lació de les religioses Oblates a la localitat; les festes populars; la parròquia de l'Assumpció; i els mantells de la Mare de Déu de l'Olivar, entre d'altres.

I una secció final d'«apèndix gràfic» en què es reproduïen fotografies antigues –de finals del segle XIX i la primera meitat del XX–, i que acabaria convertint-se en la més popular de totes.

L'any següent Quaderns d'Investigació d'Alaquàs tornà a veure la llum, aquesta vegada amb el suport dels Clavaris del Crist de la Bona Mort, entre els quals es comptaven Baltasar Escrivà Fort i Francesc Garcia Barberà, que, juntament amb Enric Juan, esdevindrien noms clau dels primers anys de la revista. El volum corresponent a 1983 ja presentava un esquema homologable al de qualsevol publicació històrica, amb la constatació d'un Consell de redacció integrat per set persones –que ben bé podríem qualificar com els set pares fundadors– de gran rellevància local: les tres ara esmentades més Antonio Sancho Bueno, Josep Esteve Forriol, Joaquim Llorens Vila i Josep M. Soriano Bessó. Significativament també, aquell número estava dedicat a Albert Taberner i Carme Mateu, l'alcalde i la regidora de cultura de la primera corporació democràtica que tingué Alaquàs.

Des de 1981 fins a 2016, en què acaba de presentar un nou número –dedicat a Amparo Alabau, «un exemple d'amor a la docència i a la cultura»– integrat per mitja dotzena de treballs que tracten des dels malnoms d'Alaquàs fins a la història del Cant de la Carxofa i de l'Orfeó Polifònic, Quaderns ha ampliat notablement la seua nòmina de col·laboradors i subscriptors, i ha sabut adaptar-se als nous temps (comproveu-ho a: http://quaderns.alaquas.org).

És així com, trenta-cinc anys després, el conegut com a Llibre del Poble ha forjat un públic lector fidel que espera amb deler l'aparició de cada nou volum; i ha esdevingut una publicació de referència, imprescindible, en l'àmbit de la història i la investigació locals i comarcals. L'enhorabona a tots els qui, amb ofici i constància, han bastit aquest majestuós edifici de lletres i imatges que ens ajuda a retrobar la identitat col·lectiva i a homenatjar els nostres avantpassats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

L´Horta

Curso de fotografía en el centro La Fábrica de Mislata.
Subir el optimismo para encontrar empleo

Subir el optimismo para encontrar empleo

Los consistorios ponen en marcha proyectos lanzadera en los que se potencian las actitudes...

Cadena de emociones

Cadena de emociones

La mochila y el chubasquero. Hay veces que un niño o una niña lleva la mochila tan cargada de...

Paterna planta 750 árboles en el primer semestre del año

Paterna planta 750 árboles en el primer semestre del año

Alrededor de 475 han servido para repoblar el término, en especial en la zona de la Canyada

Hallan flotando en el agua el cadáver del hombre desaparecido

Hallan flotando en el agua el cadáver del hombre desaparecido

El cuerpo de Sergio Moya ha estado días sumergido en el Molí Daroqui hasta que ayer salió a la...

Investigan quién fotocopió los curriculums de los aspirantes a Juez de Paz

El Ayuntamiento de Massanassa ha abierto un expediente de información reservada a...

Sí se Puede lanza la segunda edición del plan para premiar a proyectos locales

Sí se Puede organiza la segunda edición de Impulsa Xirivella, para promover...

Enlaces recomendados: Premios Cine