12 de noviembre de 2016

35 anys de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs

14.11.2016 | 09:45

L'anuari Quaderns d'Investigació d'Alaquàs acaba de complir trenta-cinc anys d'existència, cosa que el converteix en la publicació històrica més veterana de l'Horta Sud i una de les més longeves de tot el territori valencià. Fundada en 1981 per iniciativa dels Clavaris de la Mare de Déu de l'Olivar –i amb Enric Juan Redal, aleshores professor d'història a l'Institut de Batxillerat, com a cap visible–, el primer número incorporava estudis dedicats a: l'antic convent de frares Mínims; la instal·lació de les religioses Oblates a la localitat; les festes populars; la parròquia de l'Assumpció; i els mantells de la Mare de Déu de l'Olivar, entre d'altres.

I una secció final d'«apèndix gràfic» en què es reproduïen fotografies antigues –de finals del segle XIX i la primera meitat del XX–, i que acabaria convertint-se en la més popular de totes.

L'any següent Quaderns d'Investigació d'Alaquàs tornà a veure la llum, aquesta vegada amb el suport dels Clavaris del Crist de la Bona Mort, entre els quals es comptaven Baltasar Escrivà Fort i Francesc Garcia Barberà, que, juntament amb Enric Juan, esdevindrien noms clau dels primers anys de la revista. El volum corresponent a 1983 ja presentava un esquema homologable al de qualsevol publicació històrica, amb la constatació d'un Consell de redacció integrat per set persones –que ben bé podríem qualificar com els set pares fundadors– de gran rellevància local: les tres ara esmentades més Antonio Sancho Bueno, Josep Esteve Forriol, Joaquim Llorens Vila i Josep M. Soriano Bessó. Significativament també, aquell número estava dedicat a Albert Taberner i Carme Mateu, l'alcalde i la regidora de cultura de la primera corporació democràtica que tingué Alaquàs.

Des de 1981 fins a 2016, en què acaba de presentar un nou número –dedicat a Amparo Alabau, «un exemple d'amor a la docència i a la cultura»– integrat per mitja dotzena de treballs que tracten des dels malnoms d'Alaquàs fins a la història del Cant de la Carxofa i de l'Orfeó Polifònic, Quaderns ha ampliat notablement la seua nòmina de col·laboradors i subscriptors, i ha sabut adaptar-se als nous temps (comproveu-ho a: http://quaderns.alaquas.org).

És així com, trenta-cinc anys després, el conegut com a Llibre del Poble ha forjat un públic lector fidel que espera amb deler l'aparició de cada nou volum; i ha esdevingut una publicació de referència, imprescindible, en l'àmbit de la història i la investigació locals i comarcals. L'enhorabona a tots els qui, amb ofici i constància, han bastit aquest majestuós edifici de lletres i imatges que ens ajuda a retrobar la identitat col·lectiva i a homenatjar els nostres avantpassats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

L´Horta

«El Poble Balla» recauda más de 1.600 euros para Toñete
«El Poble Balla» recauda más de 1.600 euros para Toñete

«El Poble Balla» recauda más de 1.600 euros para Toñete

Más de 500 personas disfrutaron de la gala solidaria de baile que se celebró el domingo 15 de...

Música Trobada actúa en la Asunción de Alboraia

Con el objetivo de ayudar a recaudar fondos a la iglesia de la Asunción de Alboraia para comprar...

EU pide habilitar 400.000 euros en las cuentas para impulsar cooperativas

EU pide habilitar 400.000 euros en las cuentas para impulsar cooperativas

Javier Parra cree que "es necesaria una apuesta estratégica para que los miles de potenciales...

Compromís denuncia facturas por un millón de euros de servicios «a dedo»

Compromís denuncia facturas por un millón de euros de servicios «a dedo»

La coalición cree que no ha existido concurrencia de diferentes empresas de trece sectores...

El pleno felicita a un policía de Foios por «salvar la vida» a un vecino

"Ha demostrado una actuación sobresaliente en el servicio prestado, con una rápida respuesta...

Un colegio de Alcàsser traslada a 137 alumnos a otro edificio porque no funciona la calefacción

Un colegio de Alcàsser traslada a 137 alumnos a otro edificio porque no funciona la calefacción

Los escolares de 4 y 5 años están en las aulas con los abrigos puestos ya que la compañía no ha...

Enlaces recomendados: Premios Cine