Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

AULA

Formació acadèmica d´or a Torrent

El IES Tirant lo blanc compleix cinquanta anys sent un referent educatiu a la comarca - Va nàixer el 1966 i en la seua primera dècada el claustre de professors no va superar la desena - El seu horari nocturn va atreure a molts estudiants

Edifici inicial del institut, amb la creu al pati xavi villaplana

Nomenar l'IES Tirant Lo Blanc de Torrent és parlar d'una referència acadèmica dins de la comarca. Actualment compta amb 66 professors i 556 alumnes, dividits en 27 unitats, unes xifres molt allunyades de les de 1966 quan va ser el primer institut que va obrir les seues portes en la ciutat.

L’ Institut d'Ensenyaments Mitjans va nàixer en l'última dècada de la dictadura de Francisco Franco, i Madrid centralitzava tot el referent a l'educació. El claustre inicial ho formava una desena de professors, tots ells catedràtics, i amb l'única presència d'una dona: Jacinta, que durant els primers mesos va actuar com a 'comissària-directora'. Les instal·lacions comptaven, a més de les aules, amb una gran aula taller i amb gimnàs.

El primer director com tal va ser Juan Manuel Bonastre (1967-1979). El curs va arrancar al gener de 1967, amb sol quatre grups en primer, encara que la inauguració oficial es va celebrar un any més tard amb la presència del Director General d'Ensenyament Mitjà i Professional i les autoritats locals de l'època, amb representació eclesial inclosa. De fet les instal·lacions ostentaven crucifixos —el pati tenia una gran creu—i la foto de José Antonio Primo de Rivera. Fins i tot, els professors podien fumar en l'aula.

A partir de 1970, amb l'entrada en vigor de la Llei General d'Educació impulsada pel ministre Villar Palasí, el centre experimenta els seus primers canvis. La més destacada, i per la qual l'institut va començar a aglutinar a alumnat de fora de Torrent, va ser la implantació en 1974 de l'horari nocturn, amb classes impartides durant la vesprada nit per a aquells estudiants que volien compaginar els estudis amb el treball pel mati. Les jornades vespertines segueixen encara vigents. Aqueix 1974 també va estar marcat per la instauració de celebrar la festivitat de Sant Tomás amb un dia de paelles per a l'alumnat. Un any després, una nova reforma educativa va canviar el nom inicial d’ Institut d'Ensenyaments Mitjans per Institut Nacional de Batxillerat.

Jesús Pardo assumeix la direcció en 1979 rellevant a Juan Bonastre. En eixe exercici l'institut construeix un nou aulari que comunicarà amb el vell edifici a través d'un passadís aeri, a més de completar a l'immoble ja existent amb una tercera planta amb vistes al pati.

La dècada dels vuitanta va arrancar per a l'institut, que encara no tenia nom, amb un nou relleu en la direcció. Luis Gómez, professor de Física i Química, assumeix el càrrec en 1982, amb Alfred Domínguez com a cap d'estudis, fins que aquest ascendeix a director tres anys després.

En 1986 el centre comença a impartir l'assignatura de valencià, optativa durant els anys anteriors. En aquella època es comencen a registrar les primeres vagues de professors, alguns anomenats No Numeraris (interins), i dels alumnes. També arranquen els muntatges teatrals, aprofitant l'auditori amb més de 250 butaques que posseeix l'institut.

25 anys sense nom

A la fi dels vuitanta, el creixement de l'Institut de Batxillerat començava a ser excessiu amb una taxa d'estudiants molt elevada fins que en 1990 s'inaugura el Serra Perenxisa, el segon centre públic de batxiller. L'apertura de les noves instal·lacions va portar unit el 'baptisme' del primer institut com Tirant Lo Blanc.

Amb el nou segle, l'institut va adaptant-se amb a les reformes educatives: l'arribada dels cursos de l'ESO, el canvi de la divisió lletres i ciències per tres noves modalitats i noves especialitats com la modalitat de Batxillerat de Música, Dansa i Arts Escènica, l'únic de la comarca i amb una alta demanda.

En 2012, Ángel Moreno relleva a Domínguez per la seua jubilació. En aquests últims anys el Tirant Lo Blanc s'especialitza en les noves realitats educatives formant part del projecte internacional 'Comenius', destinat a l'alumnat d'art; impartint una formació bàsica d'Electricitat-Electrònica, Comerç i Màrqueting i Serveis Comercials, en horari nocturn dins de la FP de segona oportunitat per a estudiants majors de 17 anys desescolarizados.

El pròxim 16 de desembre l'institut celebrarà una gala per als antics empleats tant docents com d'altres àrees. Serà el tret d'inici dels actes de les seues noces d'or.

Compartir el artículo

stats