Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ricard Barberà

«Un nou PGOU per a Xirivella és una prioritat»

«Hi haurà problemes entre els partits del govern però confie que la legislatura funcione bé», afirma

«Un nou PGOU per a Xirivella és una prioritat»

Ricard Barberá, 42 anys, casat i amb dues filles, és des de dissabte el nou alcalde de Xirivella en virtut al pacte de Govern amb PSOE i Sí Es Pot. Anuncia una continuïtat i valora de forma positiva que estos dos anys li han servit per a conéixer el funcionament de l'ajuntament.

P Quina ha sigut la seua trajectòria política fins a arribar a l'alcaldia?

R Comença en la Universitat unint-me al BEA (sindicat d'estudiants Bloc d'Estudiants Agermanats), seguisc en col·lectius de defensa de la llengua, forme part del Tirant Lo Blanc i comence a militar en el Bloc quan es constituïx com a partit. He sigut una persona de partit, participant des de fer campanyes a cartells, i a mesura que et vas involucrant arriba un moment en el qual els companys et diuen 'tu vas davant'. Açò va ser fa sis anys quan encapçale la candidatura a l'ajuntament i aconseguim representació i en les passades eleccions era com una continuïtat.

P Ser alcalde és un somni o una responsabilitat?

R Responsabilitat, però també una alegria col·lectiva. Fa sis anys quan van entrar regidors del Bloc en els ajuntaments érem uns pocs i ara veus que el treball ha donat els seus fruits amb les alcaldies a Catarroja, Manises, Paiporta o Sedaví. Açò és un moviment fort que té ganes de canviar coses.

P Llàstima l'incident protagonitzat per un grup d'assistents al ple, no?

R L'incident va durar 3 minuts en un ple de 2 hores i el realment important va ser l'emotiu per la família i pel suport de dirigents del partit com Joan Baldoví o Fran Ferri però també d'alcaldes del PSOE (Mislata o Aldaia) que mostren que els governs del canvi és una cosa normal i probablement es repetirà en la pròxima legislatura.

P Ostentar l'alcaldia en el segon tram de legislatura és més avantatjós o té els seus inconvenients ja que s'acosten les pròximes eleccions i cada partit mirarà per si mateix

R En el nostre cas era avantatjós perquè no havíem governat mai, per tant aquests dos anys han sigut molt intensos per a conéixer els mecanismes de funcionament de l'ajuntament. Sense açò, no estàvem en condicions òptimes d'agafar l'alcaldia. El funcionament en estos dos anys ha sigut satisfactori i encara que hi ha hagut xicotetes divergències però treballarem perquè este pacte seguisca igual fins al final.

P Per on passaran les línies mestres del seu mandat: continuisme o noves polítiques?

R El pacte de govern de Xirivella va costar de quallar i en part era perquè es van discutir quins serien eixes polítiques. En línies generals hi haurà una continuïtat perquè hi ha temes candents com la V-30 o el transport públic. Però a més, hem volgut donar la volta al pla d'ajust del PP, que exigia pujar taxes i impostos per a obtenir ingressos, un pla de sanejament que ens permet invertir en eficiència energètica per a reduir eixa despesa i mantenir impostos i despeses i ací hi ha un canvi important. És cert que la situació econòmica de l'ajuntament obliga a ser rigorós. Si eixe pla funciona hi haurà una millora econòmica que podrem usar per a pagar a proveïdors i acudir a ajudes a les quals ara estem vetats per eixos pagaments a proveïdors o no tenir la liquiditat necessària. També volem augmentar la participació ciutadana.

P L'exalcalde Michel Montaner, que ara ocuparà Urbanisme, va dir que entre les seues idees està un nou PGOU per a Xirivella

R El PGOU és de 1998 i ja està obsolet, i és un tema important perquè hi ha situacions puntuals del terme que requerixen que es resolguen, però per a iniciar un nou es necessita posar sobre la taula 200.000 euros i açò és complicat. La realitat és que és una prioritat, sobretot, tenint en compte que els temps d'un PGOU són lents i has de començar-ho com més prompte millor. Crec que serà complicat tenir-ho en esta legislatura però com va dir Michel cal començar a definir-ho.

P Vosté va tenir una refrega amb Sí Es Pot pels assessors a partir d'este canvi d'alcaldia. Espera que la cosa es mantinga estable en estos dos anys?

R Vull ser optimista i em quede amb les intervencions dels portaveus en el ple del dissabte i estem convençuts que açò cal traure-ho endavant. Pot haver-hi una diversitat d'opinions i va haver un moment tens, que ja va tenir el seu procés de cura i que està superat. Hi haurà altres problemes però confie que fins al final de la legislatura funcione bé.

P Creu que la projecció de Compromís en l'àmbit autonòmic o en la ciutat de València es pot extrapolar al municipi per a bé però també per a mal?.

R A Xirivella, el Barri de la Llum o Vicentica la Serrana, que estan molt propers a València, la inèrcia de la projecció del que es fa a València pesarà però entenc que de cara als nostres votants serà positiva. L'any que el Bloc no va presentar candidatura a València va ser la vegada que menys vots va traure en el Barri de la Llum o siga que si pot haver-hi una connexió.

Compartir el artículo

stats