Les entitats culturals d'Alaquàs volen que el Cant de la Carxofa siga Bé d'Interés Cultural. Així ho plantejaren fa un any a la Generalitat Valenciana, que ja tramita l'expedient. No obstant això, entre els requisits que els responsables de Cultura han posat estava donar-li un reconeixement local. Per això, el ple va aprovar demanar la declaració d'aquest motet que es canta a la Mare de Déu de l'Olivar i al Crist, com a Bé de Rellevància Local. La festa ja és d'Interés Turístic Provincial des de fa anys.

La singularitat històrica de la Carxofa d'Alaquàs és que es canta dues vegades a les festes, a diferència d'Aldaia, Silla, Quart o Picassent. I la singularitat més recent (des de fa 22 anys) és que l'associació Amics del Cant de la Carxofa junt amb la Unió Musical i les clavaries, fa una convocatòria pública per a buscar als angelets que la cantaran cada any.

Per a 2017, trenta xiquetes i xiquets es varen inscriure. I del total, més d'una vintena rep classes durant l'estiu al musical, a les ordres de la professora Rut Garcia. Prèviament, tot l'alumnat havia treballat la Carxofa a les escoles, gràcies a la implicació dels professorat de música. «Una vegada vingueren al Musical, vam organitzar una primera fase d'assajos intensiva a juliol, i ara mamprenem la segona fase». Del total d'aspirants, una prova de preselecció tècnica per al dia 29 d'agost al Musical (que per primera vegada serà pública) triarà a tres xiquetes o xiquets per mà de cada modalitat de Carxofa. I finalment, la Prova de Veu de l'Àngel serà el dia 31 al Castell d'Alaquàs, on els sis preseleccionats cantaran un fragment de la Carxofa i el jurat popular decidirà amb el seu vot.

L'Associació Cultural la Carxofa ha destacat que Alaquàs «ha aconseguit tindre una carxofa diferenciada de la resta de pobles» i també «la il·lusió que s'ha fomentat en les famílies durant els anys». L'entitat, que enguany té una important incorporació de gent jove que ajudarà als fundadors, ha convocat per a 2017 un concurs de fotografia, en col·laboració amb l'Associació Fotogràfica d'Alaquàs.