04 de abril de 2015
04.04.2015

La Pasqua i el combregar de malalts

L'oratge molt favorable, més que en la setmana fallera, va permetre la celebració dels actes típics de la Setmana Santa i de Pasqua a tota la comarca just fa un segle

03.04.2015 | 23:31

De Cent en Cent. El cronista oficial d'Estivella, Lluís Mesa i Reig, ens porta una setmana més els esdeveniments més destacats que van tindre lloc just fa un segle en El Camp de Morvedre.

El mes d'abril, a diferència de l'anterior, va començar amb un oratge molt favorable. La calor d'eixos dies va permetre la celebració dels actes típics de la Setmana Santa i de Pasqua. La situació fou més favorable que en la setmana fallera. A més va eixir eixos dies una ordre per la qual es permetria l'ampliació del temps per a participar en la subhasta per a la construcció del tren directe València - Madrid. No obstant això, el més preocupant és que moltes fàbriques havien tancat. Moltes famílies d'obres passaven fam. Per eixa raó es van obrir menjadors per a obrers en l'Associació Valenciana de la Caritat i també al Port del Cap i Casal.

La pasqua tocà a la seua fi. S'acomiadà amb la celebració del festeig de Sant Vicent Ferrer. Eixa jornada era tradició el festeig de Sant Vicent Ferrer amb motiu de la huitena pasqual. El dia anterior va aprofitar per a celebrar el tradicional combregat d'impedits.

L'acte, repetit a les poblacions de la comarca, va eixir a les set del matí des de l'església de Santa Maria. Va recórrer els principals carrers on es trobaven les persones impedides. Hi van assistir els penons de les confraries i fou presidit per la corporació i l'alcalde José Peris Escamilla. A més s'hi van desplaçar els regidors: Ariño, Cardo. Aleixandre. Maties, Cuesta, Pitarch, Devís, i el secretari Celestino Amorós.

El rector Juan Bautista Vidal era acompanyat amb el clergat davall pal·li. Els majorals de Minerva portaven les vares. Quatre guàrdies civils, manats per Miguel Torres, els protegien. Anaren fins a la presó. El jutge d'instrucció Antonio Aguilar els va rebre. També hi eren el jutge municipal Francisco Agramunt i l'escrivà José Amat. Estaven present en el lloc el cap de l'establiment Florèncio Delgado amb la resta de personal.

Posteriorment es desplaçaren al sant Hospital. Allí es trobava, l'administrador Sr. Pitarch i els metges Martínez i Martí. Darrere se situava la Lira Saguntina dirigida pel mestre Palanca i la brigada de bombers encapçalada pel Sr. Bolós.

San Vicent

El dia de Sant Vicent Ferrer es va festejar a diverses poblacions del Camp de Morvedre, especialment a Algímia d'Alfara, on el sant, segons la tradició va estar present. A Sagunt la festivitat fou subvencionada per l'ajuntament. El sermó estigué a càrrec del pare del convent de Sant Esperit de Gilet que hi havia predicat a Quaresma.

Eixe més fou notícia a la comarca la celebració del dia de l'Arbre, especialment a Benifairó de les Valls. A més les autoritats policials de Sagunt participaren de la detenció d'uns lladres a Sogorb. Però eixes i uns altres esdeveniments seran els protagonistes del següent De Cent en Cent.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

El Camp de Morvedre

El encierro de los trabajadores de Lafarge continúa en Sagunt
El encierro de los trabajadores de Lafarge continúa en Sagunt

El encierro de los trabajadores de Lafarge continúa en Sagunt

Los empleados prolongarán su protesta porque el consistorio no aprueba la ampliación de la cantera

Carrera muy especial en Sagunt

Carrera muy especial en Sagunt

Los alumnos del IES Jaume I corren para recaudar fondos para «Save the Children» tras buscar cada...

Rescatan inconsciente a un ciclista saguntino en una senda de Algar

Rescatan inconsciente a un ciclista saguntino en una senda de Algar

Sufrió una conmoción cerebral al caer en un lugar de difícil acceso y los bomberos tuvieron que...

Benavites repartió 1.600 raciones de caldera

Benavites repartió 1.600 raciones de caldera

Un año más Benavites vivió intensamente la fiesta de sus patronos. Sant Pau y Santa Paula contaron...

Un vídeo revela la extensión de la cantera de Sagunt y su cercanía a las viviendas

Los vecinos de Bonilles-Romeu han recogido por primera vez en vídeo unas imágenes aéreas sobre la...

Las fallas de Sagunt buscan un nuevo reconocimiento

Las fallas de Sagunt buscan un nuevo reconocimiento

La federación impulsa una declaración de Bien Inmaterial de Relevancia Local, que ayer apoyó el...

Enlaces recomendados: Premios Cine