Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bateries antiaèries en la Guerra Civil

L'Hospital Viejo va ser el primer edifici i el següent va ser la Casa de la Palmera, que feia funcions d'escola

Els primers edificis que s'hi construïren van ser els dos blocs del que encara s'anomena Hospital Viejo, al sud de l'avinguda, un dels quals feia la funció d'habitacle i oficines per als caps de l'empresa minera, i l'altre, el del nord, es dedicà a hospital i també a habitacle. Passaren els anys i D. Antonio Aznar construí el 1924 la que avui s'anomena la Casa de la Palmera, un edifici singular que ens recorda un cert estil basc i que durant la guerra va ser conegut com a Hogar Infantil, una mena d'escola i llar d'infants.

Una altra construcció digna de ressaltar serien les bateries antiaèries emprades durant la Guerra Civil a prop del delta, desaparegudes a mitjans dels anys setanta, quan s'inicià la construcció dels edificis de Ciudadmar. A prop hi havia una caserna de soldats, els quals conreaven un camp d'arròs per a la la seua manutenció. Buscant en el nostre passeig més llocs emblemàtics ens trobem al davant del nou Casino de Productores d'AHV, inaugurat el 15 de juliol de l'any 1976 i construït en el mateix lloc on hi havia un camp de futbol de terra. Des d'aleshores, l'edifici ha albergat diverses societats cíviques, com el Club d'Escacs, de Tennis, Filatèl·lic, etc. I arribem a l'encreuament amb l'avinguda del Camp de Morvedre, un lloc representatiu del qual va ser el paisatge agrari d'aquesta zona.

Es tracta de l'antic lloc per on desaiguava el desaparegut Braçal del Bosc, un fillol del riu Palància que naixia més amunt del barri del Baladre, fenomen geogràfic oblidat completament pels portsaguntins. A prop del creuament s'instal·là en una espècie de tosca cabanya, la qual va ser la seu de la subhasta de peix i on anys més tard s'amplià amb el petit bar del Chiringuito. Un altre lloc emblemàtic va ser el barri de les cases de Menera, edificació de l'any 1956 promoguda per als productors de l'empresa. Enfront, les cases de Zoilo Vivanco, de les quals vam parlar en tractar el carrer Pintor Sorolla, i adossat a les cases, l'antiga comandància de Marina, avui tot enderrocat amb no sabem quina finalitat d'ampliar la centenària i abandonada plaça de Bilbao.

Compartir el artículo

stats