Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Inauguració de l' escola de Canet

Les cròniques de l'època van destacar que la construcció era una «obra monumental que honra a un pueblo»

Inauguració de l' escola de Canet

Les poblacions del Camp de Morvedre van continuar realitzant diverses festivitats al llarg del mes de setembre. Però sens dubte en este 1915 en van destacar les de Canet d'En Berenguer. Coincidiren amb la inauguració de la restauració de l'església. També en eixe període s'hi obriren les noves escoles i la casa capitular.

Les festes es van celebrar en eixa localitat el 8 i 9 de setembre. El primer dia va predicar el beneficiat de la Catedral de València Enrique Ibáñez Rizo. El 9 de setembre es va fer una missa cantada en acció de gràcies per la millora de l'església. Es recordà el difunt Francisco de Llano Trenor, per la participació en les obres i «por los profundos afectos que guardaba desde sus más tiernos años para Canet de Berenguer».

Esta família de propietaris va ser la introductora del cultiu de la taronja al municipi. El predicador fou el rector de Bunyol, qui també va esmentar el paper d'eixe destacat comerciant i cònsol de Xile vinculat a la població. Les obres van consistir en la pintura i restauració del temple. Finalitzaren les celebracions amb un solemne trisagi de tedèum pel bon estat en el qual s'ha quedat el temple.

La inauguració de les escoles i la casa capitular va realitzar-se el 26 de setembre. Però els diaris anunciaren l'esdeveniment des de principis de mes. Avançaven que era una «obra monumental que honra a un pueblo». Segons el corresponsal, per a l'edificació s'havia tingut en compte les exigències de la pedagogia i les demandes de la higiene. Tenien molta llum i amplitud. També es deia que, per circumstàncies imprevistes, no coincidirien les inauguracions amb les festes religioses. Entre les autoritats que hi assistirien cal destacar les del president de la Diputació Provincial i del Governador civil.

Mentrimentres a Estivella el res del rosari els primers diumenges de cada més continuaven «solemnisimos» gràcies a la direcció del rector Manuel Jimeno i a la participació de la banda parroquial.

Tiroteig a Quartell

En la subcomarca de les Valls, Quartell tornà a ser notícia en els diaris per un incident el 12 de setembre. El jove Salvador Peiró Sancho de 14 anys es trobava treballant un camp. Bautista Navarro Guillem, de Benifairó de les Valls, se li va acostar. Sense dir-li res, li va disparar dos tirs i va ferir-lo. El seu estat inicial fou greu. Sembla que l'autor del fet s'havia fugat de la casa paterna i que ja havia demostrat en unes altres ocasions que tenia les facultats mentals pertorbades.

El mes va acabar amb la festa a la Mercé d'Algar de Palància o la dels Dolors a Estivella. Peros eixos i uns altres titulars formaran part del pròxim De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats