Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

nou conveni per garantir el futur

Un dels temes municipals que últimament ha suscitat més debat, passió i en ocasions excés de demagògia a l'Ajuntament de Sagunt ha sigut el de la polèmica sorgida per la sol·licitud d'ampliació de la pedrera Salt del Llop de la cimentera Lafarge. L'oposició ha acusat el govern municipal de voler tancar la pedrera i per extensió l'activitat de l'empresa i esta idea ha creat entre els treballadors un gran sentiment d'angoixa i incertesa pel manteniment dels seus llocs de treball. Un sentiment, d'altra banda, que en estos moments de crisi econòmica, desocupació laboral i deslocalització de les multinacionals compartisc totalment.

Dit això, em pregunte: ¿En quina ment manipuladora, demagògica i perversa cap la idea que l'Ajuntament de Sagunt vol perjudicar Lafarge i els seus treballadors? ¿És que tot és vàlid en la lluita política per atacar el govern municipal i obtindre titulars a la premsa, fins i tot jugar amb la por i l'angoixa dels treballadors de perdre els seus llocs de treball?

L'equip de govern d'este ajuntament mai no ha volgut perjudicar Lafarge i els seus treballadors. Res més allunyat de la realitat. Sobretot tenint en compte el ferm i decidit compromís que tenim amb el manteniment del treball a la nostra ciutat, com hem demostrat amb Bosal o Galmed, entre altres empreses.

Una altra qüestió ben diferent és que com a ajuntament que som i institució local que representa l'estat la nostra obligació és conciliar tots els interessos afectats pel conflicte i que les solucions que es proposen siguen viables des del compliment de la legalitat. En este cas: ajuntament i grups polítics, empresa, treballadors, veïns i la necessitat de protecció mediambiental. Siga dit amb majúscules: des de la més ferma voluntat de permanència de Lafarge i el manteniment dels llocs de treball, des de la més ferma voluntat de consens i diàleg constructiu, tenim l'obligació de tindre en compte els interessos de totes les parts implicades en el conflicte i preservar les àrees de major riquesa forestal del nostre municipi.

Com a resposta a esta voluntat de permanència de Lafarge i el manteniment dels llocs de treball, l'equip de govern de l'Ajuntament de Sagunt invita a l'empresa a negociar un nou conveni d'extracció mineral que s'adapte al nou ordenament jurídic. És la millor manera de consolidar la seua presència en la nostra ciutat. El conveni en vigor de 2013 té moltes deficiències jurídiques i tècniques, segons els nostres serveis jurídics, i és inaplicable, tal com vam advertir en el seu moment. No s'ajustava a la realitat. Cal, per tant, adaptar-lo a la legalitat vigent. A més, des de 2009 s'ha produït una modificació legislativa d'àmbit superior que ha deixat desfasat el PGOU.

¿Quina legalitat vigent? Entre altres coses, la prohibició de les activitats extractives en muntanya pública ubicades a menys de 500 metres d'usos residencials i la protecció de les infraestructures verdes que estiguen a menys de 10 quilòmetres del litoral. ¿Quin govern ha elaborat esta normativa? El nom del document és Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, realitzat per l'anterior govern de la Generalitat del PP com a conseqüència de la Llei d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, seguint les recomanacions de la Unió Europea. Cal dir-ho ben clar. Una precisió didàctica: les lleis estan fetes per a protegir els béns de tots. És a dir, preservar l'ús d'interés general davant l'ús particular. En este cas l'ús extractiu.

No obstant això, buscarem alternatives, clar que sí. Este equip de govern ha decidit oferir a l'empresa la possibilitat de negociar un nou conveni, adaptat a la normativa existent i amb el rigor tècnic necessari, per a trobar una solució negociada i consensuada que complaga totes les parts implicades en el conflicte. Hem de garantir el futur dels treballadors i de l'empresa, per descomptat, però també protegir el nostre patrimoni natural i garantir el dret i el benestar dels veïns i ciutadans que viuen en eixa zona.

Compartir el artículo

stats