Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Festes a Algar

Sagunt va acomiadar el cap de l'estació Ángel Navarro, a qui van acompanyar el treballadors fins l'estació

Festes a Algar

La segona part del mes de setembre va tindre com a protagonistes a les jóvens fadrines de Petrés i Estivella. Les primeres celebraren la festivitat de la Puríssima l'11 i 12 de setembre. El dia de la vespra realitzaren el volteig, els morteretes i la inauguració de la il·luminació elèctrica. El 12 de setembre els actes religiosos foren presidits pel rector Victoriano Andrés, qui va estar acompanyat per un frare de Sant Esperit. La música va estar protagonitzada per la banda de la localitat, la qual estava reforcada amb els fills del municipi que vivien a València. «Las procesiones fueron muy lucidas contribuyendo a dar realce la asistencia de las señoritas veraneantes».

A Estivella les fadrines Maria Ramon i Dionisia Renau protagonitzaren la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors. Van estar acompanyades d'Hipólito Gamón, Rafael Renau, Francisco Cervelló i José Ramón. El diumenge 26 de setembre començà el programa amb el volteig. A les 8 del matí es feu la missa. El rector Manuel Jimeno va estar acomapanyat pel frare de Sant Esperit José Bernial. A la nit es va fer la processó amb l'assistència del rector d' Algímia de Torres Torres José Mora Poquet, el vicari i els seminaristes. Tots els actes foren amenitzats per la banda de la localitat.

Però entre els esdeveniments festius comarcals cal destacar la tradicional celebració de la Mare de Déu de la Mercé a Algar de Palància per la gran afluència de gent. Hi estigué la banda de la Vall d'Uixò dirigida pel mestre Rambla per a acompanyar els actes religiosos i realitzar les serenates. S'interpretà la missa de Perosi i va estar oficiada pel rector Miguel Martín. La predicació estigué a càrrec del capellà Luis Quixal Beltrán, un magistral de Sogorb que era cridat a moltes poblacions del Camp de Morvedre. «Las hermosas naves de nuestro templo parroquial no podían contener la inmensa concurrencia», tal com escrivia el corresponsal. Entre els festejos populars van destacar els castell de focs artificials, les calderes i els balls populars.

En acabar el mes Sagunt va acomiadar el cap de l'estació Ángel Navarro. El 27 de setembre va eixir cap a Calatayud. Els treballadors de la Compañía del Norte i del Central de Aragón acudiren a l'estació en el moment de la partida. A la capital de la comarca fou traslladat Bonifacio Hernández «digno y celoso jefe de la de Segorbe».

També foren notícies les festes de Sant Miquel i la Verge de l'Estrela de Gilet i el debat per la qüestió tarongera, però eixos i uns altres temes formaran part del proper De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats