Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La taronja demana auxili des de Sagunt

El sector es va reunir a l'ajuntament, una iniciativa que havia partir de la Cambra de Comerç de València

La taronja demana auxili des de Sagunt

Un dels esdeveniments polítics més destacats de 1915 fou la reunió el 6 d'octubre a l'Ajuntament de Sagunt d'una assemblea per a tractar els problemes del sector taronger. L'acte, presidit per l'alcalde José Peris Escamilla, es va realitzar en la Sala de Sessions.

La iniciativa havia partit de la Cambra de Comerç de València i van assistir tots els representants dels organismes de la ciutat. S'hi va acordar dirigir-se als poders públics perquè promulgaren mides que facilitaren l'exportació de la taronja per acabar amb la crisi del sector. També es van nomenar representants per a assistir a l'Assemblea que el 8 d'octubre s'havia convocat a la ciutat de València. Finalment es va decidir adreçar-se al diputat a Corts del districte, Vicente Gimeno, perquè el govern d'Espanya auxiliara la regió.

El 8 d'octubre va començar a l'església del Salvador la festa de la Mare de Déu del Remei. Eixe dia va acabar el novenari amb una celebració a les huit de la nit en la qual va estar present un cor de cantores filles de la població. Es va decorar amb flors i llum elèctrica el cambril. El diumenge 9 d'octubre s'inicia el programa d'actes a les sis i mitja del matí amb la missa de comunió oficiada pel vicari José Jordá Bolinches.

Allí van estar les cambreres Francisca Viñals Peruga, Josefa Aleixandre Caruana, Remedios Viñals Peruga i Virginia Arnau Durá. Va presidir la cerimònia la clavariessa Remedio Badenas Sancho, filla del corresponsal del Diario de Valencia. També hi van assistir els majorals Antonio Mas Vius, José Viñals Peruga, Vicente Peruga Colomer, José Ibáñez Lluesma, Pascual Flors Aleixandre i Antonio Peris Escamilla. La missa major es va oficiar a les deu del matí. Va estar cantada per l'orquestra dirigida per Vicente Monreal.

La predicació la pronuncià el rector d'Estivella Manuel Gimeno. El pirotècnic Lorenzo Claverol disparà els morters en els moments més destacats de la celebració. La clavariessa va convidar uns 25 comensals a un dinar en el qual feren els honors de la taula Matilde Villalba Graullera i Pascuala Ballestero. La processó va eixir a les sis i mitja de la vesprada acompanyada de la banda Unió Lira Saguntina dirigida pel mestre Palanca. Els majorals convidaren el jutge d'instrucció Antonio Aguilar García a participar-ne. Al pas per la casa de la clavariessa, situada al carrer Pacheco (Camí Reial) «se disparó una magnífica traca y luces de bengala».

Nomenament del jutge

En aquell més també va ser notícia el nomenament com a jutge de Manuel Fernández Carrascosa per part del Govern.

A principis de novembre va faltar el fill del metge Joaquín Martínez, un trist esdeveniment que afectà la societat saguntina. Però eixe i uns altres temes formaran part del següent De Cent en Cent.

Compartir el artículo

stats