Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

EDUCACIÓ

«Hi ha una relació estreta entre creativitat i intel·ligència»

El director de l'IES Camp de Morvedre reclama major protagonisme per a la creativitat en el sistema educatiu. José Luis Sánchez i Agustín Regadera apunten la necessitat d'avaluar la creativitat com a requisit previ per a la seua potenciació. Els autors d'aquest estudi han volgut destacar la necessitat de potenciar la creativitat a les aules com una eina clau per al desenvolupament de la intel·ligència així com un element fonamental per a la millora de la inserció laboral dels estudiants.

Per què reclamen major protagonisme per a la creativitat?

Perquè després d'analitzar i observar més de mil casos contrastats podem assegurar que hi ha una estreta relació entre creativitat i intel·ligència. Per això potenciar-la i desenvolupar-la a les aules hauria de ser clau. Però el que nosaltres aportem com a novetat és la necessitat d'avaluació de la creativitat com a eina per a poder potenciar-la.

I com es pot avaluar?

La nostra proposta s'arrela en l'estreta relació que existeix entre intel·ligència i creativitat. Per a això hem passat un test a més de 1.000 xiquets i xiquetes, cosa que atorga consistència i fiabilitat als resultats. A partir del seu anàlisi hem elaborat un capítol exclusiu dedicat al desenvolupament i foment de la creativitat amb recursos i activitats adequats per al seu tractament i potenciació. Per això al nostre llibre presentem un test fàcil d'aplicar per part dels docents, pares i educadors per tal d'avaluar la creativitat de l'alumnat de 8 a 16 anys. A partir d'aquest qüestionari proposem una sèrie de suggeriments que permeten entrenar i desenvolupar aquest aspecte de la personalitat.

Davant l'actual situació del sistema educatiu, amb els índex d'abandonament escolar registrats; què pot aportar la creativitat?

La creativitat és el motor de la innovació i el seu desenvolupament va lligat i relacionat amb la intel·ligència i l'activitat laboral. Per la qual cosa, l'impuls de la creativitat en l'educació mitjançant activitats més motivadores seria, sense cap dubte, un al·licient per a evitar l''abandonament escolar. Treballar la creativitat suposa generalment un canvi de metodologia i didàctica ja que caldria cercar una sèrie d'activitats innovadores que millorarien la tasca docent i la motivació de l'alumnat.

Per què defenseu la necessitat de potenciar la creativitat davant la situació actual del món del treball?

La creativitat és la capacitat humana de produir idees noves i valuoses. Un tret de la personalitat que es reclama cada vegada més en el món laboral, a més a més la creativitat és el motor del desenvolupament dels pobles. Tots els xiquets i xiquetes són creatius, però conforme van fent-se grans van perdent aquest tret. L'aculturació i la uniformitat educativa són entre altres aspectes els causants d'aquesta pèrdua. No hauríem de preparar persones que complisquen rols i facen allò que se'ls encomana; hauríem de preparar-los per tal que ens digueren què és el que hem de fer.

El sistema educatiu actual quin espai deixa a la creativitat?

L'actual sistema educatiu és molt tancat, constrictiu i poc constructiu. Tot i que l'ensenyament per competències s'adequa al desenvolupament de la creativitat, no s'està aplicant formalment als centres educatius de forma continuada i segura.

Quina característica presenta la vostra proposta que la consolida com a innovadora?

Després d'escriure un primer llibre dedicat al desenvolupament de les altes capacitats, hem volgut centrar-nos ara en la creativitat. La nostra primera proposta treballà les altes capacitats amb l'alumnat, posteriorment vam impulsar un curs per al professorat i un altre de desenvolupament cognitiu i creatiu per als alumnes de primària i ESO a més d'un manual de tècniques d'estudi. Aquesta nova línia de treball pren la creativitat en interacció amb la intel·ligència. Pensem que en comptes de créixer i florir amb l'ensenyament, la creativitat mor lentament a l'escola i és per això que després de dos anys de treball podem oferir aquest mètode senzill per tal d'avaluar-la i poder potenciar-la. Ens atrevim a plantejar unes pautes i orientacions que permetran el tractament i la millora de la creativitat dels nostres estudiants.

Compartir el artículo

stats