Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Cal art, alegria, cultura i molts llibres a les nostres vides»

«Cal art, alegria, cultura i molts llibres a les nostres vides»

Gemma Pasqual omplirà de màgia el Centre Cívic del Port de Sagunt amb l'entusiasme i la capacitat que la caracteritzen. Una de les escriptores més llegides i seguides pels joves participa hui a les 19 hores al cicle Parlem de Llibres. L'autora de Xènia, tens un whatsapp o L'últim vaixell dialogarà amb els seus lectors i animarà a docents i pares a fer de la lectura un hàbit.

Llegir, escriure?, un art? Creu que el vivim prou?

Per mi, més que un art és un plaer. No, no ho vivim prou, no ens han ensenyat a gaudir del plaer dels llibres, és una cosa que tenim pendent, i que és imprescindible que ensenyem a les noves generacions.

Escriptura/lectura, ho planteja com una porta giratòria?

En el meu cas, l'escriptura va ser el següent pas a la lectura, però hi ha grans lectors que no han agafat mai una ploma.

La mirada dels joves envers la lectura, ha d'estar focalitzada? El camí de descoberta de l'art esdevindrà via obligatorietat?

No hi ha cap fórmula màgica, ara mateix sembla que l'obligatorietat és l'única via per fer que els joves llegeixen. Tot i que per mi, allò ideal seria que cadascú triara la seua pròpia lectura. Crec que tots tenim un llibre que en obre la clau a la literatura, la clau que obri tots els pany, com deia Estellés.

Amb vosté podem llegir i participar en tallers d'animació a l'escriptura, no? Què ens aconsella? Quina és la Gemma Pasqual més interessant?

Sobretot el que faig és animació a la lectura. M'agrada parlar de llibres i que en parlen de llibres. La Gemma Pasqual més interessant? La que us explica històries, la que s'amaga en cada pàgina dels llibres.

La seua trajectòria és ben particular, de l'administració d'empreses a la programació de sistemes informàtics amb destinació: escriure. Resulta com a mínim curiós, no? Per què va començar a escriure?

Per mi va molt lligada la meua antiga professió a la d'escriptora, em plantege els llibres de la mateixa manera que em plantejava els programes de comptabilitat. Un dia em vaig inventar una història que va esdevenir una novel·la juvenil, i des de llavors no he pogut deixar d'escriure. M'he contagiat d'un virus del qual no em vull curar, que és el de l'escriptura.

Quin diagnòstic faria de la situació actual dels escriptors/lectors en català?

Ara mateix la producció de literatura en català és molt bona, és pública molt i de molt bona qualitat. Però, malauradament els índex de lectura són molt baixos, hem de fer una gran aposta pel foment de la lectura, començant per les escoles, hem de fer lectors.

Alguns dels joves del Port de Sagunt i Sagunt han llegit les seues obres; enguany alguns han optat per L'últim vaixell. Què els hi diria?

Ho sé, sóc conscient que al Port de Sagunt i a Sagunt hi ha molts joves que llegeixen les meues obres des de fa temps, els he visitat en alguna ocasió. Em sent una privilegiada, i estic molt agraïda perquè hagen escollit la meua obra, sobretot L'últim vaixell, una novel·la que parla del temps de la postguerra i de la quan em sent especialment orgullosa. Però també sé que s'han llegit altres obres com Xènia, tens un whatsapp o La rosa de paper, les noves tecnologies en apropen i ens fan estar en continua comunicació. Jo els dic que els aniré a buscar a les pantalles per portar-los als llibres.

Cal una mica més d'art a les nostres vides. Gemma Pasqual què ens proposa?

I tant ! Cal art, alegria, cultura, i llibres, molts llibres !

Compartir el artículo

stats