Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Incendi de 2.000 pins a la zona de Gausa

Finalització del campanar de Quartell i tornada d´un cap liberal tras anar a Madrid a resoldre problemes de l' aigua

Incendi de 2.000 pins a la zona de Gausa

El mes de novembre va començar a la comarca amb un oratge tranquil. Però eixa situació sols va durar fins a meitat més. Un canvi brusc va produir destacades davallades de temperatura i sobretot vents huracanats que atacaren l'arbratge.

Octubre havia acabat amb una bona notícia per a Quartell, ja que s'havia acabat el campanar de l'església. Amb la intenció de celebrar-ho, entre el 28 i el 29 d'octubre, es van realitzar unes festes d'acció de gràcies dedicades també a l'advocació de la Mare de Déu del Roser. El 28 d'octubre a les 8.30 hores se celebrà una missa i a les 19.30 hores es va fer el «descubrimiento de la divina magestad» i i el rés del rosari. De nit es programà un passacarrer i la serenata de la banda de Quartell. El 29 d'octubre, a les deu del matí, es va oficiar la missa major en la qual predicà el capellà Rafael Marín. A les tres i mitja de la vesprada va iniciar-se el rosari públic cantat en els carrers i a la nit es disparà un castell de focs artificials. Tots els actes foren presidits per les clavariesses María Gil i Primitiva Pérez.

També fou destacada l'arribada a Sagunt del diputat a Corts pel districte Vicente Gimeno i la seua muller. La premsa ho esmentava el 26 d'octubre. Estos anàvem de camí a Barcelona. Foren rebuts en l'estació per les autoritats i la Lira Saguntina. Allí estava el cap liberal Teodoro Torrejón, l'alcalde José Pitarch, el tinent d'alcalde Leoncio Cuesta i diversos regidors. No faltaren tampoc el secretari municipal el Sr. Mora, el jutge de 1a instància Miguel Fernández, el tinent de la Guàrdia Civil Blas Castaño o els doctors Martí, Linares i Peña.

El veïnat de Petrés va festejar el daurat del nínxol de la Puríssima, situat a la capella de la Comunió, i la ubicació allí de focus elèctrics. El que no esperaven els habitants de Petrés, quan es beneïren les obres el 6 de novembre, és trobar-se un harmònium. L'havia adquirit el rector Victoriano Andres a la ciutat de València. En l'acte van estar presents les clavariesses, les quals també havien col·laborat en les obres. El Dr. Antonio Vila va realitzar-hi un concert.

La notícia política fou la tornada del cap dels liberals de Sagunt Teodoro Torrejon. El diari ho va publicar el 16 de novembre. Fou rebut a l'estació per l'alcalde, alguns regidors i el secretari. Este s'havia desplaçat a la capital d'Espanya per a gestionar diversos assumptes de Sagunt i sobretot per a solucionar el problema de les aigües. El diputat del districte Vicente Gimeno li va acompanyar en les seues visites als ministeris. Sembla que les gestions foren profitoses.

Entre les desgràcies, cal destacar l'incendi de la muntanya de Gausa el 10 de novembre. Es cremaren 10 hectàrees amb 2.000 pins. Fou apagat per les autoritats i el veïnat. Sortosament no hi hagué cap desgràcia personal.

En eixe mes també es va celebrar una reunió de les societats del municipi a l'Ajuntament per a tractar l'habilitació del port com a embarcament de fruita i foren detinguts uns individus que apedraven el tren. Però això formarà part del següent «de Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats