Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

DE CENT EN CENT

Destacades troballes arqueològiques

El mes de febrer de 1917 també va registrar un accident mortal d' un home i un robatori de tabac

imatges de algunes de les troballes descobertes a principis del segle XX a Sagunt. f C. Sarthou - revista "la Hormiga de Oro" miga de Oro"

La festivitat del Carnestoltes va tancar en la comarca les celebracions del mes. No se'n coneix cap incident tot i que com uns altres anys en les esglésies de la comarca es van celebrar les 40 hores d'oració contra el desgravi pels excessos carnestolencs.

Però la noticia del més fou la troballa arqueológica a Sagunt. La premsa de l'11 de febrer se'n feia ressò. En una ciutat amb importants restes conegudes va tindre gran ressò la qual cosa significa que fou un destacat fet. El descobriment es va fer dins de la propietat de Francisco Boví i d'uns altres propietaris. Es trobava a dos quilòmetres de la ciutat i en direcció cap a la mar. Els investigadors de la ciutat de València apuntaren que es tractava d'una vila romana posterior a la destrucció de Sagunt. Van aparéixer en l'esmentat conjunt elements relacionats amb un temple.

Així destacaren dos grans columnes amb inscripcions romanes dedicades a Júpiter i Baco. Aparegué també un cap del déu Baco adolescent i un gran nombre de monedes. Van trobar-se dos romanes per a pesar que constituïen uns estranys exemples de bronze i rajoles de marbre blanc. Entre els elements hi havia àmfores amb restes humans. Molt curiós va ser l'aparició d'un túnel de 4 metres que constituïa una exida d'emergència d'aquell espai. Tenia uns voltes subterrànies ben acabades.

Davant eixe gran descobriment, es demanava la intervenció del govern perquè enviara representants de l'Acadèmia de la Història de Sant Ferran amb la intenció d'analitzar l'entitat de la troballa i que estudiaren si encara quedaven més elements per analitzar. Els diaris espanyols arreplegaven la notícia que no sols va sorprendre la comarca sinó tot l'Estat.

A més d'este esdeveniment positiu, va tindre un titular l'accident que el 3 de febrer va patir el saguntí José Carbonell García. El seu carro va atropellar-lo i li causa la mort. Eixe fet causà gran impressió en la ciutat.

El mes va acabar amb un estrany robatori en l'estació de la Companyia del Nord arreplegat pel diari l'1 de març. Van ser furtades 8 caixes de tabac que anaven destinades a Sagunt. La guàrdia civil va descobrir que el principal implicat era el ferroviari Manuel Segovia Esquer.

Març es va iniciar amb dos cerimònies civils: un baptisme i un soterrar. Però eixes i unes altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats