Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Maniobres militars a Sagunt

La ciutat es va convertir en un lloc destacat en la política del moment a juny de 1917

El capità general A.Tovar va visitar Sagunt. La Ilustración Militar, any 1909.

En eixe context, Sagunt es va convertir en un lloc destacat, ja que el 4 de juny s'hi feren unes maniobres militars on sorgiren reunions improvisades que tractaren la situació política del moment. A les tres de la vesprada d'aquell dia, aplegaren a la capital comarcal la divisió Pereira des de la ciutat de València. Una brigada va passar per la carretera de Barcelona i l'altra per Alboraia. Al seu pas foren aclamades pels habitants de les poblacions. El veïnat saguntí va aplaudir molt a les tropes i eixa arribada va causar molta alegria en el municipi. A les cinc de la vesprada hi va entrar el capità general, el Sr. Antonio Tovar Marcoleta. Este va fer nit allí. Era un personatge molt respectat i la societat saguntina va rebre'l de manera solemne. El destacat militar havia sigut director de la Guàrdia Civil i més tard va ser ministre de la Guerra. També arribaren de l'aeròdrom de Cartagena diversos aparells per a l'exploració i tres seccions d'enginyers de Madrid. Des de Castelló, van eixir les tropes dirigides pel general Pacheco. En la subcomarca de les Valls es va situar el regiment de cavalleria « Victoria Eugenia ». A les cinc de la matinada començaren les maniobres. Un corresponsal de la premsa descrivia que « las tropas vestían kaki y llevaban cartuchos de fogueo ». Sembla que l'oratge, una miqueta núvol, va afavorir el seu desenrotllament. En paraules del corresponsal del diari madileny La Época: « los ejercicios resultaron brillantisimos y de ello ha dado cuenta al ministro de la Guerra el capitán general ».

La notícia social del mes fou que el fill del metge de la Compañía del Norte Esteban Blanco Vilaplana va fer la comunió en la capella de la Mare de Déu del Roser del col·legi San Vicente Ferrer, regentat per les monges dominiques.

La missa fou oficiada pel doctor Luis Sancho Salas. El xiquet Esteban Blanco Jiménez va estar acompanyat per sa mare Consuelo Jiménez Jiménez i la seua germana « Consuelito ». La família va organitzar per a després de la cerimònia un « delicado lunch » Hi estigueren presents el metge forense Rafael Moya, el metge titular Francisco Martí, el farmacèutic Miguel Pallarés i Vicente Pallarés Pitarch. De la ciutat de València va estar el mestre de l'escola de Cervantes Emilio Torres.

Una visita cultural també va ser destacada per la premsa. El 17 de juny els jóvens del patronat de la Joventut Obrera vingueren la ciutat de Sagunt. Foren rebuts pel president de la Joventut Carlista Antonio Monzó. Van vore els dipòsits de mineral el Círculo Tradicionalista i el castell. A les sis i mitja de la vesprada estos van representar en el Círculo les obres « Endevina, endevinalla » i « El no Perico ». Foren molt aplaudits.

El mes va acabar amb el nomenament d'un nou alcalde de Sagunt. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Compartir el artículo

stats