El passat ple de l'equip de govern de Gilet votà en contra d'una moció presentada per Compromís, moció que oferia la possibilitat de fer una auditoria «gratuïta» per la Sindicatura de Comptes i poder saber realment a traves d'aquest organisme si complim la llei de contractes de l'estat, si la plantilla és adequada a les necessitats del municipi, si els pressupostos són adequats a la realitat d' ingressos i despeses, la situació econòmica del nostre municipi, el deute creat, etc.

Darrere la moció presentada per Compromís en la que pretenien poder saber la situació econòmica actual i el deute de Gilet, el ple de l' Ajuntament votà de la manera següent: en contra, PSOE 3, AUG 1, trànsfuga EUPV 1; abstenció, trànsfuga Ciutadans 1; a favor, Compromís 1, EUPV 1, PP 2. Per tant, va ser rebutjada la moció per 5 vots en contra i 4 a favor.

Recordant l'article de premsa del 30 de maig d'enguany me ve a la ment aquell titular «Gilet es diferente», i com molt bé deia aquesta nota de premsa i cite textualment, «la actuación coordinada de la oposición municipal formada por PP, Compromís y EUPV». Es podria fer un acte de reflexió per a entendre com sent punts tant distants en la política aquestes tres formacions coincideixen en que l'actual equip de govern ( «un gobierno de progreso» com és diu en l'article) estiga governant de forma conservadora i a més, caciquil. Alguna cosa estarà fent mal l'actual equip de govern per a fer possible que grups antagònics siguen capaços de convergir.

Tornem a veure que es porten punts al ple sense la documentació que correspon. A la pregunta de l'alcalde sobre si els regidors han vist les resolucions i la consegüent pregunta del regidor d'EUPV sobre la falta d'informació sobre la resolució d'alcaldia 276 , la Sª Secretaria li respon que li informarà quant es passe per el despatx. Així doncs des de Compromís volem fer públic el bloqueig que estem patint per rebre informació, a més la manipulació i les males pràctiques d'aquesta alcaldia i de la secretària. Només per nomenar algunes d'elles ens remuntem al ple del passat mes d`octubre, en el que es va presentar una moció proposant la reducció de l'IBI per la gran diferència del valor cadastral amb el real, i es va preguntar perquè a aquesta data Gilet apareixia junt a 19 municipis del País Valencià sense rendir els comptes del 2015.

En el ple del 27 d'octubre no es votà la moció de l'IBI ja que es va comprometre el senyor alcalde i la Sª secretària a realitzar les consultes necessàries per a garantir la legalitat de poder aplicar el tipus impositiu proposat per Compromís del 0,55% i no el 0,67 actual. Doncs bé, el senyor alcalde en el següent ple del 24 de novembre hauria d'haver reprès el tema, votar la moció i posar-la en marxa si procedia. Hi ha que assenyalar uns xicotets matisos al respecte, i és que per a poder aplicar aquesta moció s'ha de publicar en el BOE un mes abans de finalitzar l'any 2016. I què va fer-se per a no aplicar la moció sobre l'IBI? Doncs suspendre el ple de Novembre i convocar un extraordinari per al 5 de desembre amb la consegüent impossibilitat de publicar en el BOE la modificació del tipus impositiu, cosa que ja feren en legislatures passades.

En quant a la rendició de comptes, es varen contar tots els contes de Hans Christian Andersen (84) i alguns més. El govern municipal ha faltat a la veritat ple darrere ple i finalment el mateix dia que s'aprovaren els pressupostos del 2016, el 18 d'abril de 2017 a les 20:30h aproximadament descarregaren les dades en el portal de Rendició de Comptes. Podríem seguir posant exemples de falta de transparència i bon govern però seria entrar en una lluita a través de la premsa que des de Compromís no volem encara que es veiem en la obligació d'informar als veïns de l'opacitat de l'Ajuntament de Gilet.

Defensa de Catalunya. En el passat ple en l'apartat de precs i preguntes per part del públic la intervenció de l' anterior alcalde Jose Maria Catalunya va parlar en defensa de l'equip de govern i contra la publicació del regidor d'EUPV, Antonio Muñoz, a un moció presentada pel seu grup referent al cobrament a les elèctriques per l'ús de sol públic que puc respectar que no compartisca, al igual que jo tampoc les puga compartir, però que són tan vàlides i respectables com les de qualsevol grup. Li recorde al Sr. Catalunya que aquesta moció es va aprovar també amb els vots dels regidors del seu partit PSPV i que, per tant, és injust que les seues crítiques foren només contra el regidor d'EUPV que va presentar la moció.

Quina es la nostra sorpresa que s'enterem per la premsa al dia següent que hi a una sentència, de no sabem quan, en la que es diu que es condemna a l'ajuntament de Gilet a realitzar reparacions que tenen un cost de un milió d'euros. Donada la quantitat i la falta d'informació, es posem en contacte amb el president de la comunitat de propietaris «LA PAU» el que ens confirma que hi ha una sentència de fa aproximadament dos mesos en la que dóna a l'ajuntament un termini de quatre mesos per a la reparació dels carres, boreres i imbornals, tal com diu l'article, però en cap moment parla de diners. Des de Compromís no entenem d'on ix el milió d'euros que diu la notícia de premsa.

Si de veres volen des de el govern municipal de Gilet treballar per a crear un poble amb uns servicis adequats, un finançament sostenible, un consistori net de deute i amb transparència en la seua gestió, la seua actitud no és precisament la que pot fer arribar a aquest objectiu.