A més, el que es va dir en principi que semblava un Baco adolescent d'un temple era realment una imatge d'un oratori privat. Una de les principals conclusions de l'historiador és que era possible que estiguera quasi totalment definida la planta de la vil·la i que esta es podria descobrir fàcilment. Així que, davant eixa possibilitat, s'encetà el camí perquè foren autoritzades les excavacions que permeteren l'aparició d'una nova interessant troballa.

En els primers dies de desembre, Sagunt també va ser escenari d'un míting regionalista. Els manifestants defensaven el sufragi universal. Segons la premsa, hi van assistir al voltant de 5.000 persones. Els oradors van ser els polítics Beltrán, Chabret, Climent i Carmona. En l'acte es va demanar que el representant del districte fóra un fill d'alguna de les poblacions i no vinguera de fora. Juan Chabret, parlamentari d'aquell dia, era fill del conegut cronista saguntí. Va ser anys més tard diputat i alcalde.

L'esdeveniment religiós destacat va ser la tradicional celebració de la Puríssima. Esta era festejada de manera especial pels legitimistes. El Círculo Legitimista va arreplegar els oradors de l'acte a l'estació. A les huit i mitjà, en la seu de l'entitat, es va descobrir la imatge de l'advocació mariana mentrimentres sonava la música de la marxa reial.

El president de la Juventud Legitimista, Antonio Monzó, va presentar l'acte. Primerament van recitar unes poesies els xiquets Manolito López, Manolo Claramunt i Paquito Agües. Seguidament el regidor electe del Cap i Casal pel districte de la Universitat, José Feo Cremades, es va dirigir a tots els assistents. Va fer un «fortisímo discurso» interromput diferents vegades pels aplaudiments. Després va parlar el pare Faustino Seguí. La tercera intervenció va ser del poeta Antonio Chenovés. Recità tres poemes «con una gracia singular». Continuà el president del Círculo Central Legitimista de València Agustín Alamar. Va parlar en la « preciosa lengua valenciana ».

En paraules del corresponsal demostrà com la pàtria es pot regenerar gràcies a una cristiana educació en la joventut i alhora estimar la Immaculada Concepció. L'acte el va tancar l'arxipreste de Santa Maria Juan B. Vidal. Demanà que en tots els actes públics es manifeste el catolicisme.

En acabar l'any, novament es va recordar els màrtirs saguntins de Betxí. Però estes i unes altres notícies formaran part de l'últim article dedicat al 1917.