Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els mestres de la comarca s'uniren

La polèmica càrrega del vapor «Olavarria» va provocar un conflicte al port de Sagunt

Ramón Sánchez Sacanelles amb un grup d'alumnes. levante-emv

Maig començava amb conflictes econòmics derivats de la crisi però amb la bona notícia del naixement de la Fira de Mostres. En eixa primera ocasió es va realitzar en l'Estació del Nord. Esta encara no s'havia inaugurat però començà a exercir com un punt destacat del comerç valencià, en un moment de conflictivitat derivat de la guerra europea.

Aquell mes el port de Sagunt fou el punt d'inici d'un conflicte produït per la càrrega del vapor Olavarria de la Casa Aguirre, tal com arreplegava aquells dies el diari El Mercantil Valenciano. No feia molt, havien estat provades les taxes de càrrega a partir de les gestions realitzades pel govern. No obstant això, el consignatari Sr. José Aguirre va decidir de pujar-les. A Sagunt volia pagar la caixa de taronja a 35 pessetes però els carregadors de la localitat es van negar. Posteriorment, ja en el port de València, volia posar-la a 45 pessetes i la caixa de ceba a 30 pessetes. Es va fer una crida els comerciants perquè feren un "boycot" a eixa casa.

Un esdeveniment curiós relacionat amb el desenrotllament econòmic fou el fet que arribara un nou cotxe de la marca "la Industria Española del Automóbil" fins a la capital de la comarca per a provar-lo. Va estar conduit per l'enginyer Ernesto Navarro. Va anar acompanyat del corresponsal de la revista La Acción de Madrid. Esta marca, com deia la publicació el 3 de maig, tenia la seu en el Pla del Remei de la ciutat de València. Volia produir 12 cotxes de 8 cilindres a l'any i ja en tenia enllestits 6.

L'ensenyament fou actualitat amb la constitució de l'Associació de Mestres del partit de Sagunt. La creació s'havia produït el 14 d'abril però apareixia reproduïda en la revista Escuela Moderna del 4 de maig. En va ser elegit president el mestre del Puig de Santa Maria Francisco Valls i vicepresident el de Gilet Pedro Tortajada. El secretari va ser el docent de Benifairó de les Valls Francisco Fuertes i el vicesecretari el d'Estivella Ramon Sánchez Sacanelles. Este uns anys després va ser alcalde de la localitat. Com a tresorer fou triat el mestre de la Pobla de Farnals José Campos. La vicetresorera fou Josefa Balanza, mestra de Sagunt. Fou l'única dona present.

Les noticies relacionades amb els difunts foren actualitat. El mes d'abril la premsa recordava el tercer aniversari de la mort de Teresa Boluda Martínez amb misses en 15 parròquies diferents. Una d'elles era la d'Estivella, localitat on la família tenia la casa d'estiueig. La seua germana era la muller de l'arxiver de la ciutat de València Vicente Vives Liern. L'altra mort estava relacionada amb l'accident produït en la partida "Fuente de Ribera" de Sagunt. Allí es va volcar el carro del veí de Gilet José Molina Oreno de 40 anys. Li va provocar la mort.

La política municipal va ser noticia en el diari La Vanguardia del 19 de maig . S'hi arreplegava que havia estat nomenat per l'audiència com secretari del jutjat d'Estivella Didier Comín. Este, al llarg dels anys, va exercir de secretari de la corporació.

També va ser noticia la festa i els preparatius de la celebració del Corpus Christi. Però eixa i unes altres notícies formaran part del següent "De Cent en Cent".

Compartir el artículo

stats