El Conseller de Governació, Serafín Castellano, ha rebutjat una proposta del Consell Valencià de Cultura per a reduir una part dels festejos de bous embolats al País Valencià pel patiment innecessari que suposen per als animals.

Cal felicitar una proposta com aquesta que, encara que és insuficient, ens representa a moltes persones, i lamentar al mateix temps les paraules de qui s´atreveix a dir barbaritats en públic representant al nostre poble. Diu Castellano que l´animal no pateix perquè ja està regulat a la legislació, igual com la seguretat de les persones que hi participen. Es per això que no mor ningú als actes amb bous, veritat?. El fet que hi haja una legislació no evita els accidents ni les morts en aquestos actes cruels; de la mateixa manera que el fet que estiga regulat no vol dir que els animals no pateixen. Abans de dir públicament el que ha dit, i abans d´insultar la nostra intel·ligència, caldria que es documentara en les pàgines d´associacions de veterinaris que es manifesten contra la tortura, i que saben del tema.

Molts «valents» s´emparen en la tradició, com els que defensen l´ablació del clítoris. Podria ser clar i dir que ho empara per interessos polítics, perquè hi ha grans negocis al darrere amb interessos econòmics, o perquè volen mantenir a la població alienada amb pa i circ... Però no s´atrevisca a dir que és una tradició perquè les tradicions si son cruels cal eliminar-les. Sotmetre a un ésser viu a una situació de estrès extrem contra la seua voluntat, cremar-li les banyes, els ulls, la cara... sense que puga entendre quin és el motiu de tanta violència, i mentre la gent li escridassa, és fer-lo patir moltíssim i la prova la tenim en els animals que van morir aquest estiu de manera fulminant, per parada cardíaca, quan anaven a ser embolats.

I si segueix sense creure en el patiment, podria considerar fer una prova i embolar-se vostè mateix per a que puga gaudir veritablement de la «festa» i la «tradició» i demostrar-nos que estem equivocades. I no ha de tindre por vostè perquè com que està legislat això vol dir que el foc als ulls no crema. Ara té vostè i tots els polítics del govern valencià l´oportunitat d´eliminar una «festa» coenta, violenta, caduca, maltractadora i pròpia d´altres èpoques.

Ara tenen vostès l´ocasió de ser valents i valentes i optar per la no-violència, per la promoció d´actes culturals per a grans i menuts, que fomenten la tolerància i el respecte pels demés encara que siguen d´altra espècie. Ara tenen vostès l´ocasió d´anar al ritme de la majoria de la societat i no en contra.