Moltes famílies porten els menuts a vore el circ sense parar-se a pensar què hi ha darrere d´eixos animals que allí «actuen». Hem de saber que no estan allí voluntàriament i que no van disfressats, ni van en bicicleta, ni caminen sobre dues potes perquè els agrada, sinó perquè estan obligats a fer-ho. Són uns esclaus privats de llibertat per a divertir-nos i que uns empresaris guanyen diners.

El primer que heu de saber és que els animals que actuen als circs han nascut en captivitat o han estat segrestats del seu habitat original, provinents del tràfic il·legal d´animals, un negoci que mou molts milions d´euros. Els caçadors furtius maten al seu grup familiar per a segrestar a les cries.

Passen la major part de la seua vida engabiats i encadenats i, per això, desenvolupen comportaments anormals que demostren que estan patint per les males condicions de vida i per la frustració que els provoca no poder desenvolupar els seus comportaments naturals. Pateixen el que s´anomena zoocosi, danys mentals causats per la captivitat: donar voltes en cercle, llepar repetidament, mossegar repetidament, apatia, automutilar-se, donar-se colps al cap contra la paret...

Al circ els animals no controlen el seu entorn i es veuen obligats a viure junts diferents espècies, i això els provoca estrès. Provenen de diferents zones climàtiques del planeta i cadascú requereix unes condicions ambientals específiques, tanmateix al circ els obliguen a estar sota la mateixa temperatura. Què fa un os polar a València o Barcelona?

Els circs passen entre 8 i 9 mesos a l´any en la carretera d´una ciutat a una altra i els animals sempre van tancats en camions sense les mínimes condicions per a viure. Tots sabem que els animals necessiten córrer en llibertat; a més els treballadors que s´ocupen d´ells no solen tindre experiència en el tracte especial que necessiten per a tindre una mínima qualitat de vida.

En segon lloc heu de saber que no fan les moneries que fan perquè son actors de naixement sinó per por als càstigs als quals els sotmeten els ensinistradors que els dominen amb collars, fuets, mànecs elèctrics i també fent-los passar fam....

Per tot açò heu de saber que els circs no son educatius per als xiquets i xiquetes, l´únic que ensenyen és com es maltracta i com humiliem uns animals que estan privats de llibertat i obligats a fer números ridículs i antinaturals. Es més educatiu ensenyar-los empatia cap els altres i no el menyspreu pels sentiments i les necessitats d´altres éssers vius.

Però el millor de tot es que aquest maltractament té alternatives sense tindre que renunciar a la màgia del circ: els circs sense animals. Algunes ciutats jan han prohibit ja els circs amb animals (Tarragona, Sant Cebrià de Vallalta, Mataró, Sant Adrià de Besòs ...) i han apostat per espectacles artístics, educatius i respectuosos amb la vida. Demanem als nostres governants que també ací promoguen els circs que no maltracten animals. Podem ensenyar als menuts que els animals estan fets per a viure en llibertat, que per a divertir-se no cal fer patir a ningú. Per això vos demanem que porteu als vostres fills i filles a circs sense violència, ells vos ho agrairan i la natura també.

Plataforma Iniciativa Animalista