Fa ja dos mesos que Esquerra Unida presentà la Convocatòria Ciutadana pel País Valencià i han sigut moltes les persones que han manifestat el seu interès per conèixer la proposta. Nombrosos votants i simpatitzants d´EUPV s´han acostat als primers actes celebrats a València, Alacant, Sant Antoni de Benaixever, Catarroja o Manises amb la voluntat de contribuir a rellançar una alternativa d´esquerres per al País Valencià.

La formulació de la Convocatòria Ciutadana parteix d´un anàlisi crític –i autocrític- de la realitat concreta, tant del nostre País com de la pròpia EUPV. El País Valencià està immers en una doble crisi. Per una banda estem patint una degradació democràtica sense precedents en la nostra història, i això que el cas Gürtel encara no s´ha acabat. Per altra, no podem oblidar els problemes de fons del fracàs d´un model econòmic que al País Valencià ens situa encara en pitjors condicions. Davant això, és peremptori articular una alternativa d´esquerres, que no pot ser un PSOE que cada dia assumeix més el discurs de la dreta que ens governa des de fa 15 anys.

Després dels resultats de les últimes eleccions -i podríem parlar de les enquestes recents- una cosa resulta evident: que EUPV és l´única força política que pot trencar el bipartidisme. Però també tenim clar que no podem donar-nos per satisfets ni quedar-nos de braços creuats, que fa falta molta més gent per aconseguir la construcció de l´alternativa.

Com fer-ho? L´estratègia de les coalicions ha fracassat, per tant només ens resta un camí: convergir amb tota la gent d´esquerres que majoritàriament no està als partits sinó a sa casa, desmobilitzada. Hem de ser capaços de vincular a la Convocatòria Ciutadana a totes aquelles persones que fins ara no han trobat motius per enfrontar-se activament al neoliberalisme i la corrupció.

I què podem oferir a la gent perquè es decidisca a donar el pas? Doncs la possibilitat de participar des de la base, és a dir, en cada poble i ciutat del País, en l´elaboració de la proposta programàtica que presentarem a les eleccions autonòmiques i municipals de 2011. Les eleccions no són l´únic horitzó però sí una fita molt important, perquè és cabdal mantindre un espai institucional al servei de les lluites per un altre País Valencià.

Tenim per davant un any de molta feina. Els esforços dels militants i col·lectius d´EUPV han de dedicar-se a fer arribar la Convocatòria Ciutadana a tota la gent d´esquerres del País. Amb la participació de totes les persones que vullguen –afiliades o no- ens proposem elaborar de manera participativa els programes electorals tant per als municipis com per a les Corts, perquè és imprescindible vincular els dos processos: la Convocatòria Ciutadana pel País Valencià tindrà la seua plasmació local en cada poble i ciutat. Després enfrontarem una campanya electoral en la què també caldrà comptar amb tots els esforços per lluitar contra el bipartidisme que intenta ofegar la veu de centenars de milers de valencians i valencianes.