La declaració judicial d´allunyament, dictada contra Vicente Sanz pels tribunals penals de Paterna, ha establert una mesura cautelar de protecció a favor les tres dones assetjades. Aquestes disposen de una separació física, garantida policialment, per a assegurar la seua integritat moral i la seua seguretat física en tant continue el procediment penal. La sentència final determinarà si el comportament de l´agressor és punible i sancionable, després d´un procedimient contradictori. El jutjat de Paterna ha donat credibilitat a les acusacions de les dones, en el moment de les declaracions. Contrasta amb el seguit d´actuacios erràtiques i contemporitzadores que la direcció general de RTVV, màxim òrgan de govern de l´empresa, ha tingut en aquest affaire.

Sembla que les dones assetjades demanaren el seu ajut per a parar l´acosament i no van aconseguir res. El director general ha de garantir el funcionament de RTVV com a empresa, però està obligat, en major mesura, a garantir la seguretat física i la integritat moral de totes les persones que treballen a RTVV. L´acosament laboral i encara més l´acosament sexual són comportaments inadmisibles que estan reprobats per la societat i castigats pel codi penal. Aprofitar el càrrec per a acontentar fosques perversions és una manifestació d´un abús de poder que hauria d´haver estat investigat i sancionat, dins l´àmbit empresarial, d´una manera contundent per a garantir els drets de les víctimes i la seua dignitat greument atacada. Per això, la inacció del director general denota moltes coses.

El director general lamentablemt no va fer pràcticament res. Simplement, quan el cas estava a punt d´eixir a la llum pública, va prestar-se a una espècie de transacció inadmissible («si et jubiles, no posen la denúncia») que ha quedat en evidència. I cal recordar que l´única actuació que se sàpiga és declarar Sanz «suspés temporal» de les seues funcions.

Aquesta situació de suspensió temporal ha esdevingut en insostenible per al Sr. Jaraba. Jaraba hauria d´haver posat distància respecte del secretari general i ja ha fet tard. En el cas que les treballadores demanen pròximament la seua reincorporació al lloc de treball, i tenen tot el dret del món, Sanz no podria reincorporar-se físicament al seu despatx del CPP de Burjassot, a causa de l´ordre d´allunyament dictada pels jutjats. La contundència de la actuació judicial ha deixat fora de joc el flotador a què s´han aferrat Jaraba i Sanz ¿Serà possible mantindre una suspensió cautelar en aquestes condicions? Plantejar-ho simplement sembla ridícul.

Sanz ha de ser cessat definitivament de les seues funcions, i a cada moment que passa, Jaraba compromet greument el seu paper com a director general i la imatge pública de RTVV. I mecanismes legals n´hi ha sobrats.

La presumpció d´innocència ha estat superada per la pressumpció d´indecència. Els treballadors exigim una empresa decent. El nostre futur ens va en la regeneració d´aquesta casa, que és la nostra. Els treballadors hem d´aconseguir-ho perquè molts valencians reclamen una RTVV com a servici públic, en defensa dels valors democràtics. I el que ha passat ens mostra que estem ben lluny.