Les universitats i les empreses no es donen l´esquena. L´època en què l´activitat universitària i l´empresarial es desenvolupaven aïlladament s´ha superat i institucions com ara la Universitat de València reforcen el seu potencial de catalitzador econòmic. Prova d´aquesta dinàmica emergent és que, de mitjana, un vuit per cent del pressupost de les universitats espanyoles procedeix del teixit empresarial, segons les xifres de la Conferència de Rectors de Universidades Españolas (CRUE). I el nostre compromís amb aquesta transferència de coneixement a la societat queda palès amb el Parc Científic de la Universitat de València, promogut des de l´any 2000, perquè considerem que som, i hem de ser, un soci estratègic de primer nivell per a definir el nou model social i de generació de riquesa en l´àmbit autonòmic, estatal i europeu.

La missió principal del Parc Científic és vincular la investigació universitària amb el sistema productiu i, alhora, fomentar la innovació i la consolidació d´empreses de base tecnològica. Aquests processos resulten bàsics per a optimitzar la competitivitat de l´economia valenciana i avançar cap a la tan anomenada societat del coneixement. Les nostres instal·lacions cientificotècniques, ubicades al Campus de Burjassot-Paterna, ja han suposat una inversió total de 50 milions d´euros, finançats amb fons europeus i el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i de la Generalitat Valenciana. De la mateixa manera, estem satisfets d´explicar que el mig centenar d´empreses allotjades al Parc Científic —nou d´elles spin-off de la nostra entitat— i els instituts d´investigació, tant de la Universitat de València com del Centre Superior d´Investigacions Científiques (CSIC), compten amb més d´un miler de persones.

Totes aquestes xifres tan positives no ens enlluernen. Sabem que el camí és llarg. Per aquest motiu ens hem esforçat per fixar bé els fonaments. El Parc Científic ja s´ha constituït com a fundació, amb el protectorat del Govern autonòmic, mentre que també va estar pionera a nivell estatal la creació, el 2008, de l´Associació d´Interès Econòmic «Paterna Innova 5», la qual aglutina quasi un miler d´empreses dels polígons Fuente del Jarro, l´Andana, Tàctica, el Parc Tecnològic i el Parc Científic, juntament amb l´Ajuntament de Paterna.

La vocació de la Universitat d´esdevindre un actor clau en l´economia mitjançant la recerca científica i tecnològica complementa altres de les obligacions de la nostra institució acadèmica, tan fonamentals com ara la docència i la difusió del coneixement a la ciutadania. I en relació amb aquest últim objectiu, voldria recordar que el Parc Científic també té voluntat d´obrir-se a la societat. Així, l´any passat es va organitzar la primera jornada de portes obertes, ExpoCiència, a la qual van assistir més de 2.000 visitants. Hui dissabte 29 de maig, al matí, les nostres intal·lacions tornaran a acollir el públic familiar per a celebrar un altra gran festa per la ciència (www.expociencia.org). A través de tot tipus de jocs interactius, experiments didàctics i activitats d´investigació i observació, el Parc Científic de la Universitat de València us donarà la benvinguda perquè som conscients que la innovació i el desenvolupament econòmic requereixen de la complicitat de les persones.

Rector de la Universitat de València