Ès molt difícil d´entendre les mesures que ha pres el Govern de l´Estat retallant pensions, salaris de funcionaris, ajudes a dependents... Espanya no és precisament un model d'estat de benestar. Arribàrem tard i malament i a cap persona progressista li pot semblar bé un retall d´aquest tipus per molt que ho requerisquen els mercats.

Però, vinga, acceptem que cal reduir el dèficit dels comptes públics, ja què som un dels països amb un dèficit més voluminós de la zona euro. Reduir el dèficit significa apropar la despesa als ingressos, allò que es gasta amb els ingressos fiscals. I cal constatar que, fins ara, el Govern estatal només ha emprat el mecanisme de reduir despeses si exceptuem la pujada de l´IVA que, curiosament, és un impost indirecte i afecta tant a l´aturat com al banquer que es jubila amb 50 milions d´euros.

Per què el Govern estatal no ha emprat altres mesures per aconseguir no que la crisi la paguen aquells que la provocaren, com se sent en el carrer, però si, almenys, que la paguem entre tots: pensionistes, treballadors, aturats i també aquells que tenen més poder, i han estat beneficiats en els últims anys amb reformes fiscals del PP i del PSOE? És possible fer-ho. Portugal acaba de prendre mesures en este sentit i som veïns, tenim de moneda l´euro i els dos països tenim un govern socialista. Potser hi ha una diferència: ells són més conseqüents amb els seus principis socialistes.

Per si el Govern del PSOE no sap quines mesures es podrien aplicar li´n anem a suggerir algunes: reintroducció de l´Impost de Patrimoni eliminat fa dos anys. Estava cedit a les autonomies. Ara l´Estat compensa a les comunitats autónomes amb 2.000 milions d´euros anualment que es podria estalviar.

Augment de la tributació de les Sicav, vehicles d'inversió de les grans fortunes, des de l´escandalós 1% que paguen ara fins a un tímid 5%. Amb aquesta mesura s´aconseguirien uns 1.300 milions d´euros encara que hauria d´anar acompanyada de mesures a nivell europeu per evitar el dumping fiscal.

Lluita contra el frau fiscal que arriba al 4% del PIB. Reduir-lo un 2%, objectiu moderat i possible, suposaria ingressar uns 2.000 milions més a l´Estat.

Augment del percentatge màxim actual de l´IRPF (43%) que va ser disminuït recentment. Segons dades recents, els consellers executius de les empreses de l´Ibex 35 cobren una mitjana de 2,7 milions d´euros anuals. Sembla lògic que aquests senyors també ajuden a disminuir el dèficit estatal. En part perquè alguns d'ells es troben entre els responsables de la crisi.

Senyor Zapatero, des del progressisme li hem de dir, recordant aquella cançó del Llach, que «no és açò company»... Que vostè ha agafat un camí que li permet que fins i tot a un partit de dreta dura com el PP que puga eixir en defensa dels pensionistes i del treballadors. De veritat, no és això. Tots hem de contribuir a eixir de l´actual situació. També els que més tenen. És tant senzill d´entendre...