El Govern valencià ha publicat l´actualització del Pla Integral de Residus (PIR10) de la Comunitat Valenciana, en el qual aposta per la instal·lació de tres o quatre incineradores en les més importants plantes de tractament de residus actuals. La notícia és esfereïdora ja que això suposaria posar en escac i mat gairebé la majoria de la població del País Valencià pels efectes letals que produirien. Posem per exemple la que ubicarien a Fervasa, a escassos quilòmetres de l´àrea metropolitana de València i que afectaria més d´un milió i mig d´habitants, que hauríem de respirar tota una sèrie de nous compostos químics, la toxicitat dels quals resultaria criminal per a la nostra salut. Ja fa molts anys que està més que demostrat l´efecte cancerigen dels metalls pesants, de les dioxines i dels furans —com afirma la Societat Britànica de Medicina Ecològica, entre altres institucions—, però això no és suficient per a que el PP, en una fugida cap a endavant, actue de la manera més irresponsable possible.

Empren l´eufemisme «valoració energètica» per tal d´evitar el contundent terme incineració. Volen vendre´ns la moto d´una utilització eficient de les deixalles urbanes, amb la qual —diuen— es reduirien les emissions de CO2. I es pensen que ens mamem el dit. Doncs, no. No només no les disminuirien, sinó que accelerarien el canvi climàtic, segons estudis realitzats per l´Agència Ambiental dels Estats Units, que demostren que una planta incineradora emet més diòxid de carboni per quilovat hora generat que una central tèrmica de carbó.

Amb aquesta boja proposta, la Conselleria de Medi Ambient deixa clar que la seua política envers els residus sòlids urbans (RSU) ha estat un gran fracàs. Les xifres de reducció, de reutilització i de reciclatge són les més baixes de tot l´Estat. O potser d´això es tracta, de deixar podrir el tema i buscar excuses per a la incineració, com a última solució. Està demostrat que on es construeix una incineradora, la recollida selectiva fa encara més fallida. La incommensurable despesa que significa reclama un funcionament a ple rendiment per tal de no perdre ni un euro en beneficis que, per a més inri, anirien a parar a l´empresa privada. Una gestió d´un recurs públic que significaria un seriós retall al poder de decisió dels ajuntaments sobre els seus RSU.

Els Verds del PV estem presentant mocions contra la incineració als ajuntaments, per tal que el senyor Camps paralitze el seu pla suïcida, que pretén reduir a fums i cendres contaminants el gran tresor de les deixalles, que no té en compte els objectius ecològics marcats pel Pla estatal de residus (2007-2015), ni les previsions de la UE. Cal fer un esforç fins al 28 de juny —data límit per a l´aprovació del fatídic PIR10— i manifestar-los el nostre rotund no, alhora que organitzar plataformes de seguiment i contestació davant qualsevol intent d´encolomar-nos plantes d´incineració, perquè són un greu problema i no cap solució.