Com ha publicat Levante-EMV, me jubile a final de mes, just al dia següent de la vaga general del 29, en la qual naturalment participaré activament. Tanmateix, el meu acomiadament serà relatiu: deixaré d'estar present físicament en les aules de la universitat, però continuaré present al ciberespai. De fet ja fa anys que, en previsió de la meua jubilació, m´he dedicat a posar en internet, a més de treballs d´investigació, tot el meu material docent, per tal de possibilitar la seua utilització tant per estudiants presents i futurs com per al futur professorat. En aquesta línia, participe en l´Open Course Ware des del seu inici.

I en el ciberespai continuaré també polemitzant des de les meues posicions comunistes i practicant el periodisme lliure en la revista electrònica Alteritat. Tots els meus materials continuaran essent accessibles tant des de la meua pàgina web en la universitat —http://www.uv.es/pla— com des del meu propi domini —http://alteritat.net. Des d´allí es podrà accedir també als meus canals en Twitter i YouTube.

Cal subratllar que internet és un espai per a la llibertat no solament d´expressió, sinó de comunicació en el sentit més ample, enfront dels intents de mercantilitzar el coneixement emparats en el procés de Bolonya i el que anomenen «propietat intel·lectual». Per això, la difusió en internet dels treballs d´investigació i docents és també un compromís per la llibertat i contra el mercantilisme. Pel que fa a la investigació, i alliberat de la necessitat de fer currículum, pose els meus resultats en internet amb copyleft, de manera que qualsevol siga lliure de d´utilitzar-los o distribuir-los per qualsevol mitjà. Pel que fa als materials docents, no cal haver pagat cap taxa acadèmica per accedir-hi.

Naturalment, mentre continue viu, que espere siga per molts anys, podré continuar desenvolupant els continguts de les meues pàgines web, tant matemàtics com sociopolítics i periodístics. I a més, tenint en compte que la world wide web és una bona forma de preservar la informació per damunt de la caducitat dels suports informàtics, aspire a que aquests continguts em sobrevisquen. Valga això com la meua darrera voluntat anticipada.

Professor de la Universitat de València