El Nou d´Octubre ha estat precedit de la vaga general del 29-S que ha mobilitzat milions de persones contra la reforma laboral aprovada pel govern espanyol, però que han tingut el suport o el silenci calculat de la dreta espanyola. Ara, després de l´èxit de la vaga, el govern espanyol ha de rectificar la seua política per una altra que consolide i millore els drets laborals, les prestacions socials, els serveis públics, que cree ocupació digna i estable, que sostinga el sistema públic de pensions...; és a dir, que estenga els drets per tothom. Si no ho fa, nosaltres continuarem les mobilitzacions.

Hui estem commemorant una data carregada de simbolisme en la que no podem estar satisfets de la situació del país que es troba al capdavant de la desocupació; de la destrucció del teixit industrial; de l´economia submergida; també del fracàs escolar que genera greus problemes per a la inserció laboral; de l'ajuda a les persones dependents i de molts altres indicadors que ens allunyen de la visió idíl·lica que ens volen transmetre. El govern està més preocupat dels tribunals que de millorar la vida de la ciutadania i que, lluny d´assumir les seues competències, es dedica a buscar la confrontació amb aquells que qüestionen la seua forma d´actuar.

Uns atacs que també pateix la nostra llengua. El govern vol posar en funcionament un altre model lingüístic en el sistema educatiu: un model plurilingüe. No diu que la posada en marxa d´aquest nou model suposarà la desaparició de nombroses línies d´ensenyament en valencià. Ningú s´hi oposa, que el nostre alumnat acabe l´ensenyament obligatori dominant una llengua estrangera i les dues llengües oficials. El que no acceptem és la manera de fer-ho, ja que el nou model suposarà que el valencià no siga la llengua vehicular.

Però, n´hi ha més. El passat juliol, es va aprovar la nova Llei de la Funció Pública Valenciana. La nostra opinió era que calia incloure-hi el requisit lingüístic. Doncs bé, el text que es va aprovar amb els vots populars i socialistes no recull aquest requisit. De nou s´ha perdut una ocasió per a valencianitzar les administracions públiques. I açò s´ha fet en contra de la voluntat de nombroses entitats que reclamaven la seu inclusió i sense tindre en compte que una gran part del personal de la Generalitat i del que aspira a formar-ne part tenen les titulacions requerides.

Finalment, aquest Nou d´Octubre hauria de servir per a reflexionar el model de país que volem. Un país com el que tenim actualment, caracteritzat per la desocupació, la crisi, la corrupció, la repressió, la uniformitat, l´enfrontament... O volem un altre país que avance cap a la redistribució de la riquesa, la plena ocupació, els drets de les persones, la normalitat en la relació intitucional, el respecte a la seua pluralitat, que protegisca el seu territori, en què es puga viure en valencià, que se situe entre els països més avançats... En fi, nosaltres, no cal dir-ho, apostem per aquest segon model.

Portaveu Intersindical Valenciana