La vida democràtica es fonamenta en la llibertat, la pluralitat i el debat d´idees, mai en l´insult ni en la demagògia populista del «tot val». En els últims temps la política espanyola s´ha degradat bastant perquè alguns polítics del PP confonen l´improperi amb la llibertat d´expressió. Quan s´instal·la en política l´afront al contrari i no la discussió de projectes amb respecte cap a la persona, es mina el valor dels polítics i les institucions democràtiques per part de la ciutadania. Malauradament, al masclisme, eixa mentalitat atàvica que considera que l´home és superior a la dona, sovint també és una arma de desqualificació que utilitzen homes polítics contra les dones.

Són intolerables i indignes les manifestacions sexistes de l´alcalde popular de Valladolid, Javier León de la Riva, contra la nova ministra de Sanitat, Igualtat i Política Social, Leire Pajín. Darrere de les seues declaracions hi ha un masclisme subjacent que continua encara aferrat com un llossa en el conservadorisme polític espanyol. La democràcia ha permés que moltíssimes dones accedeixen a la política per dret, saber i capacitat personal. Però encara es valora a la dona en la política pel seu aspecte físic, per la seua manera de vestir i pels seu pentinats, i no per la seua capacitat. Perviu encara un masclisme insultant contra les dones polítiques i la dona en general. La societat encara no s´ha alliberat d´aquest estigma, si no, com s´explica la virulència que té en el nostre país la violència de gènere que cada anys deixa desenes de dones assassinades?

En el fons, la dreta mai ha cregut en la igualtat, malgrat que en el PP tinga dones en la política i un discurs democràtic. No es pot consentir en una societat democràtica del segle XXI que hi haja polítics com l´alcalde de Valladolid que continuen insultant i degradant les dones, i més encara quan aquest polític és un representant elegit per la ciutadania. Per salut democràtica i per la dignitat de les dones, que representen la meitat de la població, en les pròximes eleccions hauríem de pensar-se bé si donem el vot a misògins que professen atacs masclistes contra les dones.

La societat no pot romandre indiferent enfront aquestes agressions contra la dignitat de la persona i els drets fonamentals. Ni tampoc el PP pot defugir la seua responsabilitat. Si bé algunes dirigents d´aquest partit han reprovat l´alcalde de Valladolid, tirem a faltar una condemna clara i ferma de Mariano Rajoy i de la direcció nacional del PP. El silenci fa còmplice a Rajoy.

Un dels perills de les societats democràtiques és l'apatia o indiferència de la societat contra les injustícies. Les paraules masclistes que tenen la intenció d´ofendre o insultar a l´altre tenen una alta dosi d´injustícia. No oblidem, com afirmava Marcel Prevost, que per damunt de qualsevol altra moral, hi ha una moral essencial que consisteix en no fer mal a ningú.

Que el PP prenga nota.

Alcaldessa d´Aldaia