El quarter de Natzaret: segle i mig d´història

27.10.2010 | 07:30

Ramon Arqués Grau

Els veïns i veïnes de Natzaret estem assistint estos dies de meitat d´octubre a la fi de l´antic Quarter de la Guàrdia Civil. És la fi d´una imatge típica físicament identificadora del nostre barri. Un punt de referencia usat per diverses generacions: antigament per esperar el metge d´urgència, o per quedar a prendre unes «patatas bravas», o per juntar-se una colla d´amics abans de decidir on anar la vesprada del dissabte, o també per esperar una persona amiga i endinsar-nos després cap un altre indret del barri. És la fi d´una imatge en certa manera romàntica, més enllà de la referència militar primer, i després de la referència de l´abandó per part de les administracions que en feren quasi la vergonya per al veïnat.
Però és sobretot la fi d´una referència per a la memòria històrica. En efecte, si l´edifici com a tal tenia tan sols 58 anys, el lloc i la seua funció en tenien segle i mig. Perquè fou en 1855 quan el Real Cuerpo de Carabineros de Costas y Fronteras comprà un solar al costat de la platja unint-lo a un altre que estava en possessió de l´Estat i hi construí la primitiva caserna. La finalitat d´instal·lar-se en eixe lloc era precisament la necessitat de vigilar la costa contra el frau i el contraband freqüent en aquella època en les rodalies de tots els ports. No en va aquell Institut de Carrabiners depenia del Ministeri d´Hisenda.
Passaren els anys, i fruit de les obres del port la mar continuà retirant-se eixamplant la platja i allunyant-la d´aquells que havien de vigilar-la, tant que en 1935 hagueren de traslladar una caseta de guàrdia més de tres-cents metres enllà. Tot seguit el fort convulsionament de la societat espanyola desembocà en la terrible guerra civil que encara recorden els veïns i veïnes de major edat. Després que les forces feixistes de Franco aconseguiren la victòria, el cos de Carrabiners, que s´havia mantingut fidel a la República, tenia els dies comptats. I així fou com acabada la guerra, concretament l´any 1940, l´Institut de Carrabiners va ser inscrit dins el cos de la Guàrdia Civil, que en principi era una guàrdia de tipus rural. Després vingué l´enderrocament de la primitiva caserna l´any 1946 i la construcció del nou quarter de la Guàrdia Civil, que no s´arribaria a inaugurar fins l´any 1952.
La funció del Quarter de la Guàrdia Civil de Natzaret continuà sent la vigilància de la costa. Tot i que la seua competència territorial varià diverses vegades, arribà a abarcar des de la platja del Puig fins a la Gola de Puchol (desembocadura de la Albufera al mar). Posteriorment, amb l´ampliació del port i la desaparició de la platja de Natzaret es reduí a Pinedo i El Saler. La política de la Direcció General de la Guàrdia Civil de centralitzar els efectius i el nombre de quarters per economitzar-ne les despeses féu que la seua presència a Natzaret s´anara esmorteïnt fins al seu tancament definitiu a l´octubre de 1995.
L´enderrocament i vallat del Quarter de Natzaret representa, doncs, la fi d´una època. La imatge del quarter –imatge de l´arquitectura típica d´eixa classe de construccions de la primera meitat de seglle XX- passa de la presència física entre nosaltres a la memòria guardada en les hemeroteques. Ens queda ara heretar una imatge millor per a la població del barri, la de la persistència tenaç per tal d´aconseguir la construcció de la Residència per a gent major reivindicada per la Coordinadora d´Entitats de Natzaret. Però això ja és una altra cosa i dependrà de l´orgull, les ganes i la capacitat de pressió de tot el veïnat.

President de l´Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret

Enlaces recomendados: Premios Cine