El 8 de juliol del 2006, el Sant Pare Benet XVI va visitar València. Com sempre que el Bisbe de Roma visita un país, s´hi va generar un debat públic i no tant sols en l´àmbit laic, sinó també en l´àmbit eclesiàstic, basat en el boato i els seus costos. Aquells dies d´estiu la nostra ciutat estava sumida un profund dol. Uns dies abans, 43 persones havien perdut la vida en l´accident del metro, un accident sense precedents en els serveis de transport públic de tot Europa. Per al Sant Pare, aquesta circumstància no va passar inadvertida i la primera acció papal, en arribar a València, va estar pregar al mateix lloc del luctuós accident. Tots conservem en la nostra memòria aquest emocionat moment.

El Papa Benet XVI va marxar i ens va deixar el record i uns beneficis espirituals i pastorals que són difícils de quantificar, però amb la seua marxa no es va acabar la polèmica. Fins i tot, quatre anys després encara continua omplint planes de la premsa diària i dels informatius de tot tipus. Ara aquesta polèmica ha revifat en saber-se alguns extrems de les investigacions del cas Gürtel, ja que segons aquestos informes van ser les empreses de Correa les encarregades de gestionar els 11 milions d´euros que facturaren a RTVV, que era l´ens encarregat de transmetre el senyal d´aquest visita papal a totes les televisions. 11 milions d´euros. Si a més tenim en compte altres partides dedicades a la visita i encara sumem les despeses generades en seguretat, allotjament transport, etc., qualsevol persona pot considerar una despesa excessiva. Tant que si cada cap d´Estat que visita Espanya ocasionara una despesa semblant, molt possiblement l´Estat faria fallida.

L´escàndol que envolta aquesta visita no s´aturarà en les valentes denúncies que han fet reiteradament el portaveu del Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera. Tampoc s´aturarà en les constants informacions periodístiques sobre aquest escàndol. La cosa anirà en augment i tindrà el seu colofó final quan acabe el procés judicial. Certament, la cosa no té massa bona pinta, sobre tot i en el que als cristians ens pot interessar, ja que pots esguitar la dignitat de tota la comunitat cristiana.

La visita del Papa va estar organitzada per la Fundación V Encuentro Mundial de las Familias que presidia el anterior arquebisbe de València, monsenyor Agustín Garcia-Gasco, que posteriorment a la visita va estar investit cardenal per la Santa Seu. Per tant, el màxim responsable de la visita va estar el nostre bisbe. Ara, davant de tot aquest enrenou, cal que el cardenal Garcia-Gasco trenque el seu silenci i suspenga el merescut descans que li atorga la seua jubilació i isca al pas de les informacions que impliquen la visita del Papa en una trama de corrupció. El seu bon nom, com a president de la fundació organitzadora i el que és mes greu, el bon nom de la nostra Església que ell presidia, està sumit en dubtes de gran magnitud.

Finalment, tanta fotografia amb el PP valencià havia de suposar un cost i una responsabilitat al nostre cardenal arquebisbe. Opacitat, silenci, prepotència, mentides, són les respostes del PP valencià a les acusacions de corrupció. Ara quan el tema pot esguitar l´església cal que els seu màxim representat d´aleshores diga alguna cosa. Vull creure que Garcia-Gasco va estar víctima de la trama i no el seu col·laborador necessari. Ja ho va dir Jesús de Natzaret, el que feu en l´ocult es pregonarà des de les terrasses.

Coordinador del Grup Cristinas en Bloc. Membre del Consell Nacional del Bloc