El passat 9 d´octubre, milers de pares i mares, xiquets i xiquetes, professors i ciutadans en general, més de 15.000 persones, van acodir a les instalacions de la Fira de València per donar suport a l´acte organitzat per Escola Valenciana, que celebrava els 25 anys de Les Trobades d´escoles en valencià. El suport que no els dona la Generalitat. Per a vergonya del conseller d´Educació, Alejandro Font de Mora, i del president del Consell, Francisco Camps. Però aquesta gent no ne té, de vergonya. I és que la dreta d´aquest país no fa altra cosa que aïllar tot allò que siga moviments culturals, sobre tot, si están oganitzats i recoltzats pels mateixos ciutadans, és a dir, pel mateix poble.

Tenim el cas de la llengua. Pel que fa a la Consellería de Cultura, els Teatres de la Generalitat han abandonat el representar obres en valencià. Al teatre Principal fa anys que no ha pujat a l´escenari cap obra en valencià. I pel que respecta al Rialto i al Talia, apenes una representació allà les mil. I si ens referim a la Consellería d´Educació, el conseller Font de Mora vé dedicant-se a retallar cada any en un milió d´euros la partida destinada a la Promoció i Ús del Valencià en els pressupostos. Ho va fer pera l´any 2010 que ara acaba i ho ha fet per a l´any 2011 que vé. I en quant al retall de les subvencions per a les associacions ciutadanes per al foment de la llengua autòctona, s´ha rebaixat quasi una tercera part en comparació a l´any passat: en 2011 rebrán 278.460 euros, 119.340 menys que en 2010.

Com deia Jesús Puig en aquestes pàgines dimarts passat, el conseller Font de Mora sembla un jugador d´escacs, «que mou les seues peces calculant les próximes jugades, primer desincentiva l´ensenyament en valencià, després en dificulta el foment i per últim no autoritza noves línies; un any congela les ajudes a la llengua i al següent les retalla dràsticament; impulsa l´estudi de l´anglés i lleva matèries al valencià al mateix temps». I ara li ha pegat per impulsar l´estudi del xinés. Però no es tracta del conseller Font de Mora, només. També el senyor Camps i els seus acòlits, no és que no li donen importància al coneixement de la nostra llengua, és que fan tot el possible per entorpir el seu ensenyament i el seu ús.

I és que la dreta valenciana, sobre tot la del Cap i Casal, no fa altra cosa, com deia abans, que meysprear la nostra cultura i la nostra llengua. Al meu poble, a Sueca, hi havía un gran terratinent de terres d´arròs, membre de la burgesía capitalina, que durant la República, quan a Sueca es celebrava alguna manifestació reclamant més escoles, es desfogava dient açò: «Si, si. Demaneu escoles per a que vagen ensenyant-se a llegir i a escriure, i després vorem qui va a segar l´arròs». Sens dubte aquest era un bon exemple de la dreta més reaccionària. Gairebé com la de hui, si be ho mires.

La prova de que als nostres polítics dretans que ens malgovernen els importa un rave la nostra llengua, és que ha tingut que eixir un moviment format per escoles i pares, professors i xiquets, per ciutadans en general preocupats pel valencià, els que des de fa 25 anys venen actuant en favor de la nostra llengua. Fa 25 anys que Escola Valenciana, l´entitat cívica que promou el moviment, fa possibles les Trobades d´Escoles Valencianes per demanar la normalitat cultural, lingüística i educativa de la llengua.

I va ser el passat 9 d´octubre que Escola Valenciana va celebrar a València els 25 anys de les Trobades d´Escoles Valencianes. En el seu discurs, Diego Gómez, el president de la Federació d´Escoles Valencianes, va recordar els inicis de les festes per la llengua en un moment en que els xiquets que estudiaven en valencià no superaven els 10.000, i comparava aquella xifra amb la dels 210.000 que reben, ara, l´ensenyament en la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana. «I no ha estat gràcies als governs, ha estat gràcies als ciutadans com vosaltres», deia el president referint-se als pares, professors i alumnes allí presents.

Sens dubte, la tasca que està portant avant la Federació d´Escoles Valencianes és important, i els ciutadans que ens estimem aquest País Valencià nostre, hem d´agrair a tots els responsables el seu esforç en defensa del valencià, en defensa de la nostra llengua. I felicitats per l´èxit de les Trobades.