Segons l´última enquesta del PSOE, Camps sembla protegit per un estrany efecte tefló, com les paelles antiadherents. Tots els escàndols li rellisquen. Cap fracàs de govern se li enganxa. Quina és l´explicació? En té, racionalment, o és un miracle de Déu gaudir de suport electoral tan... Altíssim? Si l´enquesta li dóna el 56% del vot front al 29% d´Alarte, i això passa durant els dolorosos (judicials), quina fita pot aconseguir en els gojosos si el TSJ l´exculpa definitivament?

Si en les circumstàncies actuals el PP governant duplica gairebé el percentatge de vots del PSPV, mentre Compromís i EU obtenen una base electoral un poquet per damunt del soterrani, és perquè al suport immerescut al PP s´hi suma el refús immerescut a l´oposició. I això s´explica només per l´efecte tefló que fa immune el PP a les crítiques i fiascos; és a dir, la capacitat del Consell de governar en el terreny de les percepcions més que en el de les realitats, com a resultat d´un entorn mediàtic favorable que reforça també l´efecte tefló dels resultats negatius de la seua gestió.

Poques coses resulten més descoratjadores que la impunitat social que disculpa la falta d´ètica i les errades flagrants dels governants, i que per a vergonya dels valencians acabarà esdevenint marca de la casa i qui sap si també signe d´identitat. Subtil forma de corrupció social que, si ens atenem al sondeig, demostra que a les eleccions els valencians no elegim, sinó que ens limitem a votar simplement.

Quan la desesperança o la indiferència incita el 33% de valencians a l´abstenció, cal enviar un SOS convocant a la participació. Ja està bé de lamentar-se´n exorcitzant responsabilitats pròpies disparant contra l´oposició. Perquè no és cert que tots els polítics són iguals. I en el supòsit que ho foren, són un mal necessari. Mas que siga només per això, «als governants i bolquers cal canviar-los sovint... i per les mateixes raons». Olorosa reflexió que faig meua; puix, si m´he explicat bé, seré ben entès.